Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Ingen verkade bry sig om ambulansen

Tid att läsa
2minuter
Läst

Ingen verkade bry sig om ambulansen

23 maj 2017 - 19:21
0 kommentar/er

Inte många verkar bry sig om att ambulansen blinkar ihärdigt och intensivt blått för att få utrymme nog att komma fram till dem som troligtvis ligger och dör bakom huset. Så skriver signaturen "Niklas, sjuksköterska på ambulansen i Umeå" om festen på Tvistevägen. 

 

Helgen var hektisk för ambulanssjukvården. Personligen var jag med om så många allvarliga körningar att jag efter att ha jobbat fredag, lördag och söndag natt är slutkörd. Under lördag natt var ambulanserna i Umeå under mycket hård belastning. Alla tre ambulanser i stan körde i princip hela natten, vilket är sånt som händer då och då. Ambulansen i Vännäs stöttade oss genom att ta flera körningar i stan. Vi var i princip aldrig på station mer än några minuter och maten blev bara halvt uppäten.

Det är någon gång kring midnatt tror jag. Sökaren tjuter och vi får till en början bara lite information. Jag minns ”Prio 1, Fall från mer än tre meter, Tvistevägen”. Just tre meter är av anledning att det är en höjd då skadebilden kan förväntas vara allvarlig eller mycket allvarlig, till och med livshotande. Ytterligare information kommer när vi är på väg ut. Någon har fallit från ett tak, cirka tio meter rakt ner i marken. Ett hopp från högsta trampolinen fast utan att det finns vatten under.

Utan att gå in på hastighet och kinematik i detalj kan både jag och du som läser detta inse att om tre meter är riktigt dåligt så är tio meter många, många gånger värre (i kvadrat). Ett fall från tio meter är livsfarligt, det är något som man dör utav.

Jag är först fram till personen som har fallit. Jag förväntar mig inte att hen ska vara vid liv, men jag är glad att ha fel. Skadorna går jag inte in på, men omständigheterna som jag nämnde tidigare gör att vi inte kan göra annat än att förutsätta att personen har ådragit sig livshotande skador. Det blir prio 1 till akuten och ett stort traumalarm dras – ett resurskrävande larm inne på sjukhuset som omfattar personal från akuten, narkosen, röntgen, med flera.

Efter uppdraget byter jag och kollegan plats. Han ska vårda nästa patient och jag ska köra, det är så vi brukar göra. Vi sitter en stund och förundras över vilken tur personen hade och att festen på Tvistevägen måste ha tagit slut efter en så allvarlig olycka.

Det tjuter i sökaren igen. Det är exakt samma larm. Exakt samma. ”Nej” säger kollegan, ”det är två personer den här gången”. Vi åker dit igen, med värre förväntningar än första larmet.

Läs mer på: http://www.vk.se/2011956/ingen-verkade-bry-sig-om-ambulansen

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot