Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Han blir hotad på jobbet – varje dag

Tid att läsa
1minut
Läst

Han blir hotad på jobbet – varje dag

24 maj 2017 - 17:21
0 kommentar/er

Patienten ville döda mig och min familj.
Ayhan Mehmeds berättelse är fruktansvärd, men bara en i mängden. Flera gånger i månaden utsätts blåljuspersonal inom brand och ambulans för hot och våld.

Kommunalarbetaren har gått igenom alla anmälningar om allvarliga tillbud och olyckor som anmälts till Arbetsmiljö­verket sedan 2012, gällande räddningstjänst och ambulansverksamhet. Resultatet är nedslående. Minst varannan vecka hotas eller misshandlas ­någon brandman, ambulanssjukvårdare eller ambulanssjuksköterska i Sverige.

Det kan handla om stenkastning mot brandmän i utsatta storstadsområden, ungdomar som skjuter med lasersikte mot vindrutorna eller, som för Ayhan Meh­med, en psykiskt sjuk patient. För ambulanspersonalen handlar det ofta om att man åker ut till personer som är påverkade av alkohol och droger. 

– Jag har blivit hotad till livet flera gånger. Verbala hot förekommer dagligen, ­säger han när vi sitter ner en stund på ambulans- och brand­stationen i Hökarängen i södra Stockholm.

Det kan handla om att man är besviken på vården, arg på att det tagit för lång tid för ambulansen att komma. Ibland baseras allt på ett missförstånd: Man tror att det är ambulanssjukvårdaren som är SOS Alarm och man blir upprörd över att tvingas upprepa delar av sin berättelse. Ayhan nämner också specifikt sexuella trakasserier som drabbar hans kvinnliga kolleger.

Själv tränar han kampsport på fritiden och har liksom kollegerna fått gå en hot- och våldutbildning. Något som låter som en tillgång, men Ayhan varnar för att det kan ge en falsk trygghet.

– Jag har värjt mig mot slag, men ofta är det bättre att springa än att konfrontera.

Det var också så han gjorde den där gången för ett par år sedan när en patient, som Ayhan hade till jobb att vårda, i stället hotade honom och hans familj till livet.

–  Jag blev väldigt skärrad och slängde ut människan ur bilen. Vi får inte visitera våra patienter, patienten var psykiskt instabil och då går det inte att bemöta på något annat sätt än att stanna bilen och gå ut. 

Han tillkallade polis med hjälp av överfallslarmet, något han säger för det mesta fungerar bra.

Det är vanligare med hot och våld inom ambulansen än inom räddningstjänst­en, något som delvis kan förklaras med att det finns fler ambulansanställda än brandmän i Sverige. För brandpersonal är det också vanligare med exempelvis stenkastning och annat våld från personer som egentligen inte behöver hjälp. För ambulanspersonal uppstår våldet ofta i mötet med patient.

Även om räddningstjänsten har relativt få anmälningar sticker år 2015 ut då flera hot- och våldsincidenter skedde i Malmö. 

Läs mer på: http://www.ka.se/han-hotas-pa-jobbet-varje-dag