Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Nio av tio patienter ska slippa åka till akuten

Tid att läsa
1minut
Läst

Nio av tio patienter ska slippa åka till akuten

28 maj 2017 - 21:10
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

När ambulanssjukvården testade ett nytt arbetssätt visade det sig att bara tio procent av patienterna behövde köras till sjukhuset medan hela 75 procent kunde stanna kvar hemma. Nu införs det nya modellen i hela Halland.

– Tidigare körde vi nästan alla till sjukhuset. Nu slipper patienter och anhöriga att vänta på akuten i onödan, men får ändå den vård de behöver, säger Glenn Larsson, ambulanssjuksköterska och verksamhetsutvecklare inom ambulanssjukvården i Halland.

Det var Glenn som för snart sex år sedan väckte tanken om att försöka hitta andra lösningar än att slentrianmässigt köra patienter till akuten. Idén innefattade ett närmare samarbete med vårdcentralerna, vars doktorer sitter på mycket kunskap om sina patienter.

Ur detta växte modellen ”ambulant bedömning”, som sedan 2011 testats på patienter över 75 år. Sedan 2014 provas samma modell på alla över 18 år i Kungsbacka och från och med nu ska arbetssättet användas för alla vuxna i hela Halland.

– Vi har provat det på flera tusen patienter och fått arbetet noggrant utvärderat, så vi känner oss redo att köra. Utfallet för de yngre åldersgrupperna blev i stort det samma som för de äldre, det vill säga betydligt färre behövde åka in till sjukhuset och betydligt fler kunde stanna hemma med stöd från sin vårdcentral, berättar Glenn.

Kortfattat innebär det nya arbetssättet att ambulanssjuksköterskorna bedömer patientens tillstånd genom att mäta olika värden. All nödvändig utrustning, såsom EKG, finns med i ambulansen. Därefter ringer man den vårdcentral som patienten är listad hos och rådgör med en läkare.

– Distriktsläkarna känner ju sina patienter och har också en medicinskt högre kompetens. Tillsammans kommer man fram till vad som blir bäst för patienten, och vilken hjälp som vårdcentralen eller kommunen kan ge, säger Glenn.

Läs mer på: http://www.hallandsposten.se/nyheter/halland/nio-av-tio-patienter-ska-slippa-%C3%A5ka-till-akuten-1.4299573

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot