Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Kritik gav ny rutin för IVPA

Tid att läsa
1minut
Läst

Kritik gav ny rutin för IVPA

02 september 2019 - 08:36
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Många kommuner har dragit ner kraftigt på IVPA-verksamheten. Torsby kommun har efter kritik hittat en medelväg för när deltidsstyrkorna ska larmas.

– Kvalitetssäkringen har blivit bättre, vi larmas när vi har en reell möjlighet att göra skillnad, säger tillförordnade räddningschefen Mats Moberg.

Från att ha åkt på alla prio1-larm är det numera vanligt att IVPA-resurser endast larmas vid livshotande skador som hjärtstillestånd, andningsstillestånd och större blödningar, vilket också är kriterier för ersättning från akutsjukvården. Det har minskat IVPA-larmen kraftigt, ungefär med två tredjedelar i Torsby kommun, uppskattar Mats Moberg.

Men när IVPA begränsades i Torsby, med fyra deltidsstationer utanför tätorten, kom också snabbt kritik från de drabbade orterna.

– Nu har vi skapat en ny larmkategori som kallas "första hjälpen". Det kan vara om ambulansen har lång körtid eller om den som ringer är otrygg. Men finns annan resurs som hemtjänst eller anhöriga redan på plats gallras vi sannolikt bort vid utlarmningen, säger Mats Moberg.

Kritiken mot nedskärningar i IVPA gjorde att kommunstyrelsen gav räddningsnämnden i uppdrag att hitta en lösning. Lösningen "första hjälpen", där kommunen står för kostnaderna, blev en egen kategori för att särskilja från de larm som regionen ersätter och för att vara tydligt för insatspersonalen att det sannolikt inte är livshotande tillstånd. Operatör hos SOS-Alarm bedömer om IVPA-styrkor ska larmas ut för "första hjälpen".

Mats Moberg uppskattar att räddningstjänsten under de två första månaderna hade 10-15 larm i den nya kategorin.

Läs mer på: http://www.tjugofyra7.se/artiklar/Nyhet/torsby-ivpa/

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot