Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Ny ambulansbuss ett lyft för Västerbotten

Tid att läsa
1minut
Läst

Ny ambulansbuss ett lyft för Västerbotten

20 juni 2019 - 02:39
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

När Region Västerbotten skulle skaffa ett nytt fordon för sjuktransporter fick personalen vara med och tycka till. Resultatet blev en sprillans ny ambulansbuss med flyttbar stol och möjlighet att transportera ecmo-patienter och utrustning.

Fordonet, en sambulans, är en kombination av buss och ambulans och specialbyggd i Spanien efter Region Västerbottens önskemål. Premiärturen gick i slutet av april och innebär att fler västerbottningar kan åka kollektivt mellan Skellefteå lasarett och Norrlands universitetssjukhus i Umeå för vård, en sträcka på närmare 15 mil enkel väg. Precis som föregångaren kör den två gånger dagligen måndag till torsdag och en gång per dag på fredagar mellan sjukhusen.

– Största skillnaden är att det är en helt ny, modern buss. Det andra är att vi kunnat vara med och påverka vårdutrymmet på ett bra sätt. Arbetsmiljön har förbättrats och personalen kan jobba säkrare, säger Christina Appelblad, avdelningschef på ambulansen i Skellefteå.

En stor förbättring är den vårdstol som går att föra fram och tillbaka på skenor på golvet i bussen. Därmed kan sjuksköterskan sitta fastspänd och vårda patienten under färden. I den förra sambulansen från 2008 satt personalen fastbältad vid fotändan. Skulle det då ges läkemedel eller en injektionspump kontrolleras måste sjuksköterskan resa sig upp. Då var bussen tvungen att stanna, eftersom personal inte får vandra omkring i en rullande buss.

Läs mer på:https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/06/14/ny-ambulansbuss-ett-lyft-for-vasterbotten/

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot