Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Jämtland polisanmäler privat sjukvårdsförening

Tid att läsa
1minut
Läst

Jämtland polisanmäler privat sjukvårdsförening

18 maj 2019 - 14:26
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

En ekonomisk förening som bedrivit sjukvård vid evenemang polisanmäls nu av Region Jämtland Härjedalen. Regionens utredning pekar på en rad oegentligheter.

Regiondirektör Hans Svensson fick i mars i år kännedom om att anställda i regionens akutsjukvård systematiskt hämtat ut sjukvårdsutrustning och läkemedel som sedan har använts i privat verksamhet i en ekonomisk förening. Det ska bland annat handla om arbetskläder, kommunikationsutrustning, förbrukningsmaterial samt narkotikaklassade läkemedel.

Föreningen erbjuder sjukvård vid olika evenemang, som skidskytte-VM, och personer verksamma i föreningen ska enligt regiondirektören även vara anställda i regionen samt ha fått ersättning från föreningen. Verksamheten i föreningen ska, enligt en extern utredning som regionen låtit revisionsbyrån PwC göra, ha pågått sedan 2006 och reglerats i ett samverkansavtal först 2011. Det avtalet innehöll dock inte några skrivningar om att regionen skulle tillhandahålla utrustning eller läkemedel. Vid två tillfällen ska föreningen ha fakturerat regionen för bland annat utlåning av utrustning.

Föreningen har även köpt två ambulanser av regionen till ett lågt pris, men utan att utredarna kunnat identifiera något avtal kring försäljningarna. En ambulans som värderats till 10 000 kronor köptes av föreningen för 2 500 kronor. Föreningen hyr enligt utredningen även både parkeringsplats och förråd av regionen, men inte heller här har något avtal eller några fakturor gått att hitta.

I revisionsbyråns utredning framgår också att endast fyra personer anställda i regionen tagit upp sitt egagemang i föreningen som en bisyssla. Enligt revisionsbyrån är det flera som i intervjuer uppgett att de sett arbetet i föreningen som en förlängning av deras arbete i regionen.

Region Jämtland Härjedalen har efter att ha tagit del av rapporten nu lämnat över ärendet till polisen.

Läs mer på: https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/05/14/jamtland-polisanmaler-privat-sjukvardsforening/

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot