Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Region Skåne söker dansk hjälp för helikopterköp

Tid att läsa
1minut
Läst

Region Skåne söker dansk hjälp för helikopterköp

18 maj 2019 - 14:18
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Skåne har länge stått utan ambulanshelikoptrar och ambulansflyg. Nu kan en ändring vara på gång. Region Skåne hoppas få med sig grannregionerna Blekinge och Kronoberg på en gemensam helikoptersatsning. Även danska Region Hovedstaden anmäler intresse.

I fjol somras beslöt Region Skånes dåvarande rödgröna styre att låna ut 92 miljoner kronor så att 21 svenska landsting gemensamt skulle kunna köpa sex ambulansflygplan till tre baser i Göteborg, Stockholm och Umeå.

Enligt Region Skånes nuvarande borgerliga styre är planen till liten nytta i sydligaste Sverige. Därför vill de hoppa av flygsamarbetet för att i stället satsa på en egen akutambulanshelikopter.

Regionrådet Carl-Johan Sonesson (M) har av Sophie Hæstorp Andersen, socialdemokratisk ordförande för Region Hovedstaden, fått veta att det finns ett stort danskt intresse av att delfinansiera en skånsk helikoptersatsning.

– En akutambulanshelikopter är dyr. Den ska vara bemannad med läkare och ha en fast bas. Personalen måste fortbildas löpande. Vi räknar med att driften kostar 40-50 miljoner kronor per år, säger Sonesson.

I augusti är nya samtal att vänta mellan Region Skåne och Region Hovedstaden. Till dess ska konkreta fakta tas fram om huruvida en enda ambulanshelikopter kan täcka fyra geografiska delområden – Skåne, Kronoberg, Blekinge och Bornholm.

– I Danmark finns redan helikoptrar som täcker in området från Själland i öster till Jylland i väster, men Bornholm ligger utanför upptagningsområdet, säger Carl Johan Sonesson.

Läs mer påhttps://www.hd.se/2019-05-04/region-skane-soker-dansk-hjalp-for-helikopterkop