Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Två av tre ambulanser klarar inte inställningstiden på natten

Tid att läsa
1minut
Läst

Två av tre ambulanser klarar inte inställningstiden på natten

03 maj 2019 - 01:06
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Det tar längre tid för ambulanserna att nå patienten under natten jämfört med dagen. Bara var tredje ambulans klarar inställningstiden på 90 sekunder vid ett prio-1 larm nattetid.

Detta beror på att vi har mindre ambulansresurser nattetid, sedan får vår personal gå och vila mellan larmen, så att man är utvilad när man får ett nytt larm. Då ska man ta sig upp ur sängen, få på sig kläderna och ut i bilen. Dagtid får vi ofta larmen när vi redan sitter i bilen då vi har en högre frekvens av larm dagtid, säger Wolmer Edqvist, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Värmland.

Ambulanssjukvården i Värmland har ett mål att klara inställningstiden på 90 sekunder. Det vill säga från det att ett prio-1 larm inkommer till det att man är redo att åka, ska det högst ta 90 sekunder.

Värmlands Folkblad granskade för ett tag sedan prio-1 larmen under ett år och den granskning av utryckningstiderna som P4 Värmland har gjort visar samma mönster. Dagtid under februari 2019 klarar ambulanssjukvården att nå målen drygt 75 procent av gångerna, men på natten är siffran betydligt lägre - bara drygt 34 procent av inställningstiderna hålls.

2018 samma månad är siffrorna liknande, drygt 37 procent av inställningstiderna klaras nattetid. I förlängningen innebär detta att det tar längre tid att nå patienten under natten. Men detta ser inte Wolmer Edqvist som det största problemet.

– Vi har större utmaningar med vår tillgänglighet. SOS Alarm tar på sig 2,9 minuter i mediantid innan ambulansen blir utlarmad. Där kanske man kan kapa sekunder. Kanske kan vi tänka lite annorlunda kring vårdkoordinering, vi ser att många i samhället använder ambulans som egentligen inte borde ha någon, säger Wolmer Edqvist.

De gånger man inte klarar målet på 90 sekunder kan det vid tillfällen ta upp till över tre minuter innan man kvitterat ett prio-1 larm, vilket i slutändan får konsekvenser för ankomsttiden. 40 larm av de totalt 1279 i februari ifjol tar mer än tre minuter att kvittera och då inträffar 36 av de 40 rejäla fördröjningarna nattetid.

Men enligt Wolmer Edqvist jobbar man på att korta inställningstiderna.

– Vi ser alltid över när vi bygger någon ny ambulansstation att vilrum ligger i nära anslutning till garaget, säger Wolmer Edqvist.

Det skulle aldrig vara aktuellt att inte tillåta att personalen sover på nätterna?

– Det är en sak man får diskutera om det skulle bli betydligt större. Men utifrån det materialet vi har här, kan jag inte se något alarmerande.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=7207562