Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Utdragen start av larmcentral äntligen i gång

Tid att läsa
1minut
Läst

Utdragen start av larmcentral äntligen i gång

25 april 2019 - 22:52
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Starten av att regionen själv ska bedöma och prioritera ambulansresurserna för de som ringer 112 har både dragit ut på tiden och blivit dyrare än tänkt. Men sedan april är de i gång. Men de är fortfarande inte fulltaliga och når inte upp till målet att ta emot 100 procent av samtalen.

Det är skillnad att ta över en verksamhet, men här fanns varken personal eller arbetsplats. Vi startade från noll, säger Monica Bondesson, primärvårdschef.

Kan man kalla det naivt av beslutsfattarna?

 Man kan säga att det var lite väl höga förväntningar, svarar Ann-Louise Andersson, områdeschef för både 1177 vårdguiden på telefon, och Sjukvårdens larmcentral.

Nytt datum för driftstart sattes till oktober 2018, men personalstyrkan som behövdes fanns inte på plats. Datum för övertagandet sköts fram igen, nu till den 1 april i år – och den här gången lyckades de.

–Uppbyggandet av verksamheten är något som vi tar med oss som en erfarenhet in i andra projekt som utvecklas inom regionen, säger Bondesson.

Dubbelt så dyrt

I oktober konstaterade verksamheten att larmcentralen kommer bli 40 miljoner kronor dyrare än beräknat, och avtalet med SOS Alarm blev dyrare. Totalt hamnar slutnotan för både SOS Alarm och den egna prioriteringstjänsten på 120 miljoner kronor, vilket är en fördubbling från tidigare avtal med SOS Alarm.

Men trots en dyr nota, tror man att vinsten kommer synas i samordning och rätt prioriteringar med hög kompetens.

– Vinsten ligger i att vi nyttjar våra transporter bättre. Det här är en kedja i en förändring där också den samverkande sjukvården ingår. Det är omställningen för den nära vården för att säkerställa så att vi klarar att ge vård i framtiden när personalen inte kommer att räcka till, säger Andersson.

Sedan januari har arbetet intensifierats med rekryteringar och utbildningar.

– I januari och februari hade vi 18 sjuksköterskor på utbildning, det är väldigt mycket. För att börja arbeta här får de utbildning i sex veckor, sedan ska de få godkänt av deras handledare innan de är klara för att börja själva, säger Andersson.

Läs mer på: https://www.bohuslaningen.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/utdragen-start-av-larmcentral-%C3%A4ntligen-i-g%C3%A5ng-1.14539810

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot