Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

VGR tar över 112-nödsamtal – säkrare vård

Tid att läsa
1minut
Läst

VGR tar över 112-nödsamtal – säkrare vård

03 mars 2019 - 21:32
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Från 1 april tar Västra Götalandsregionen (VGR) över alla medicinska nödsamtal till 112  i egen regi. Syftet är att öka säkerheten för patienterna.

SOS Alarm har hand om 112-larm över hela landet, men regioner som Uppsala, Sörmland och Västmanland har sedan en tid tagit över vårdanropen. Där sköter regionerna själva både prioritering av inkommande vårdärenden och dirigering av ambulanser.

Huvudskälet till varför regioner tar över vårdanropen är att säkerställa att legitimerade sjuksköterskor svarar i telefon. Sjuksköterskornas medicinska kompetens gör att  vårdbedömningarna blir mer träffsäkra och att rätt resurser används för att hjälpa patienter.

Fler korrekta utryckningar

Färsk statistik bekräftar detta. Med sjuksköterskor som prioriterar har antalet ärenden för ambulans minskat med 8 procent och för ambulanshelikopter med 28 procent.

– Det är väldigt roligt att vi redan kan se goda effekter som visar att vi är på rätt väg. Med tanke på hur långt vi redan har kommit på förhållandevis kort tid, kan man med fog säga att framtidsutsikterna är goda, säger Ann-Louise Andersson tf. chef för Sjukvårdens Larmcentral VGR.

Fler korrekta utryckningar innebär framför allt att det finns resurser kvar när det händer något allvarligt. Rätt vårdprioritering innebär att patienterna i större utsträckning kan förlita sig på att få den vård som krävs.

– Antalet korrekta ambulansutryckningar ökar. Vårdens resurser används därmed bättre och patientsäkerheten ökar, säger Ann-Louise Andersson.

Läs mer på: https://vgrfokus.se/2019/03/vgr-tar-over-112-nodsamtal-sakrare-vard/

 

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot