Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Här är Dalarnas nya jätteambulans – tar fyra patienter samtidigt

Tid att läsa
1minut
Läst

Här är Dalarnas nya jätteambulans – tar fyra patienter samtidigt

29 januari 2019 - 21:25
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Ambulanssjukvården i Dalarna har en ny ambulans med plats för fyra patienter samtidigt. Den ska främst användas för icke akuta transporter, men ska också användas vid större olyckor med flera skadade.

Den nya ambulansen som nu rullar på vägarna i Dalarna har plats för fyra patienter, två liggande och två sittande. Den har redan gjort några resor mellan Dalarna och Uppsala för icke akuta transporter av patienter till Akademiska sjukhuset.

– Allt fler patienter åker ambulans till och från våra regionsjukhus, framför allt från Akademiska sjukhuset i Uppsala. Med flerbårsambulansen kan vi ta med upp till fyra patienter samtidigt vilket då medför att denna ersätter fyra ambulanser, säger Fredrik Forselius, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Region Dalarna.

Ska främst användas till icke akuta transporter

Ambulansen ska framför allt användas för just icke akuta transporter mellan sjukhusen. Grundrutten går från Mora till Uppsala via Falun och Avesta, och sedan tillbaka igen på eftermiddagen. På så sätt kommer tillgängligheten för ambulansernas beredskap för akuta uppdrag att öka.

– Vi sparar på drivmedel, miljö, personalresurser och framförallt ambulansberedskap i Dalarna som gör att beredskapen stärks för att ta hand om akuta patienter i länet. Ambulansen kan även användas och utgöra en bra resurs vid större olyckor inom länet, säger Fredrik Forselius.

Utrustad som en vanlig ambulans

Ambulansen kommer också att kunna användas för akuta uppdrag, till exempel vid större olyckor. Den medicinska utrustningen är lika som i en akutambulans och den är alltid bemannad med två personer, varav minst en är legitimerad sjuksköterska eller ambulanssjuksköterska.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/har-ar-dalarnas-nya-ambulans-tar-fyra-patienter-samtidigt