Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

”Arbetsmiljön på ambulansen i Värmland behöver utredas”

Tid att läsa
1minut
Läst

”Arbetsmiljön på ambulansen i Värmland behöver utredas”

03 december 2018 - 19:31
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Ambulansen i Värmland har vid minst två tillfällen råkat ut för allvarliga trafikolyckor. Vårdförbundet har länge krävt att medarbetarnas arbetsmiljö ska utredas, men än har ingenting hänt enligt ordföranden i Värmland. Men nu har en arbetsgrupp tillsatts.

Som Vårdfokus berättade i går friade tingsrätten i Värmland en ambulansförare som för ett år sedan plötsligt tappade kontrollen över bilen, körde över till andra sidan av vägen och sedan rätt ner i ett skogsdike. Han stod åtalad för grov vårdslöshet i trafik.

Att ambulanssjukvårdaren förlorade kontrollen över bilen berodde enligt åklagaren på att han var uttröttad eller hade somnat vid ratten. Tingsrätten ansåg dock att det kunde finnas andra förklaringar till olyckan och friade därför ambulanssjukvården.

Skadades i nacken

I passagerarsätet satt en ambulanssjuksköterska som på grund av olyckan ådrog sig en skada i nacken. Hon hade dagligen ont i nacken och kunde inte träna eller tävla i triathlon som hon hade gjort tidigare.

– Det har stor inverkan på min livskvalitet. Jag mår dåligt när jag inte kan träna, berättade hon i ett inslag i Sveriges Radio i somras.

Även psykiskt har hon mått dåligt. Året innan hade hon suttit med i en ambulans som i kraftigt snöoväder körde av vägen i 150 km i timmen och voltade. Den gången fick hon tursamt nog inga fysiska skador.

Efter att ha varit med om två allvarliga trafikolyckor kände sjuksköterskan att hon hade haft tur som överlevde båda gångerna. En tredje gång skulle hon kanske inte ha lika stor tur. Hon var rädd och funderade allvarligt på om hon skulle sluta som ambulanssjuksköterska.

Sjuksköterskan har avböjt en intervju med Vårdfokus men har ändå via sms meddelat hon fortfarande är kvar som ambulanssjuksköterska ute på de värmländska vägarna för att hjälpa människor i akut behov av vård.

Vårdförbundets avdelning i Värmland har krävt att arbetsgivaren ska undersöka arbetsmiljön inom ambulansverksamheten i Värmland.

Läs mer på: https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2018/november/arbetsmiljon-pa-ambulansen-i-varmland-behover-utredas/

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot