Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Nya ledningsambulanser för stärkt beredskap

Tid att läsa
1minut
Läst

Nya ledningsambulanser för stärkt beredskap

24 november 2018 - 17:02
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Stockholms läns landsting stärker beredskapen för allvarliga händelser och hot genom att inrätta tre ledningsambulanser som får ett renodlat ledningsuppdrag.

Tidigare har sex ambulanser, utöver sitt ordinarie uppdrag, också haft i uppdrag att bli larmade som ledningsambulanser när det funnits behov att leda en sjukvårdsinsats på plats. Det nya uppdraget med tre dedikerade ledningsambulanser är en del av den nya inriktningen för den prehospitala vården som successivt genomförs i Stockholms läns landsting.

- Personalen i ledningsambulanserna specialutbildas för att kunna förstärka den katastrofmedicinska beredskapen vid bland annat större olyckor, allvarliga händelser, händelser med farliga ämnen samt vid misstänkta terrorangrepp eller händelser med pågående dödligt våld, säger Patrik Söderberg, chefläkare för den prehospitala vården vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Stockholms läns landsting.

Specialutbildad personal

Ledningsambulansernas personal kommer leda arbetet vid större händelser i vardagen samt vara ambulansverksamhetens samverkansresurs när räddningstjänst, polis eller andra aktörer är involverade i samma ärende. De ska också samverka med andra aktörer inom kris- och katastrofberedskap samt delta i planering och genomförande av i förväg kända insatser.

Varje ledningsambulans kommer vara bemannad med en specialistutbildad sjuksköterska, som är den medicinskt ansvariga i ledningsuppdraget och en ambulanssjukvårdare, som är sjukvårdsledaren. Personalen kommer att få en mer specialanpassad utbildning för ledningsuppdraget än tidigare.

Samtliga ledningsambulanser ska vara i drift dygnet runt årets alla dagar och vara jämt fördelade i länet.

Hälso- och sjukvårdsnämnden väntas den 6 november ingå avtal med Ambulanssjukvården i Stockholm AB (AISAB) för tjänsten prehospital särskild sjukvårdsledning. Driftstart för det nya uppdraget är 31 januari 2019.

https://www.sll.se/verksamhet/halsa-och-vard/nyheter-halsa-och-vard/2018/10/nya-ledningsambulanser-for-starkt-beredskap/

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot