Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Danmark behöver mer konkurrens inom ambulansverksamheten

Tid att läsa
1minut
Läst

Danmark behöver mer konkurrens inom ambulansverksamheten

08 oktober 2018 - 08:57
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Det behövs mer konkurrens inom ambulansverksamheten. Falck sitter idag på ca. 70-80 procent av regionernas ambulansverksamhet. "När i det närmaste monopolliknande förhållanden råder, finns det en risk att priserna är för höga, och det vill vi naturligtvis undvika", säger vice ordförande i danska regionerna, Ulla Astman (S).

I en omfattande rapport under ledning av Socialdemokraten Ulla Astman konstateras behovet av att det i framtiden finns flera aktörer som kan bjuda när regionerna på nytt upphandlar inom ambulansområdet. Om konkurrensen stärks kan regionerna förmodligen spara 5-10% av de nästan 2 miljarder DKK regionerna använder inom ambulansområdet. Det visar uppskattningar utifrån regionens tidigare erfarenheter av upphandling inom ambulansområdet.

 

En rad med förslag för att stärka konkurrensen
En professionell arbetsgrupp som inrättats av regionerna föreslår nu hur konkurrensen kan ökas. Det finns 18 rekommendationer för vad regionerna kan göra i framtiden.

Rekommendationerna diskuterades i de danska regionernas styrelser och nu skickas de ut till de olika regionerna som förberedelse för nästa omgång av upphandling av ambulanssjukvård.

- Regionerna har idag ett bra förhållande med Falck. Men för att få mer värde för pengarna, finns det ett behov av en sund konkurrens. På detta området ger rapporten många intressanta förslag på vad regionerna själva kan göra för att få det att hända. Det gäller till exempel förslaget att regionerna själva utför en del av ambulansuppgifterna, säger Ulla Astman.

De 18 rekommendationerna för de fem regionerna inkluderar behovet av att utbilda mer ambulanspersonal. Samtidigt, se till att relevanta yrkesgrupper - t.ex. sjuksköterskor - inte utesluts från att arbeta i ambulanser i framtiden. På så sätt kan fler ambulansföretag lättare hitta personal och därmed erbjuda konkurrenskraftiga bud.

Dessutom föreslås bättre tillgång till infrastruktur som ambulansstationer, flexibel serviceleverans och en förbättrad marknadsdialog med potentiella utförare.

https://www.regioner.dk/services/nyheder/2018/oktober/brug-for-mere-konkurrence-paa-ambulancedrift-18-forslag-til-regionerne

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot