Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Patient misstroddes – anklagades för ”kulturell svimning”

Tid att läsa
1minut
Läst

Patient misstroddes – anklagades för ”kulturell svimning”

07 augusti 2018 - 18:17
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Ambulanspersonal misstrodde patient med massiv hjärnblödning och rapporterade in att personen ”spelade medvetslös” och gjorde en ”kulturell svimning”. På grund av detta uteblev vård av patienten i en och en halv timme. Nu ska ärendet utredas av IVO.

Det var i vintras förra året som en person ramlade under en fotbollsmatch och slog i huvudet. Dagen efter fick personen huvudvärk och ont i nacken vilket fick anhöriga att tillkalla ambulans.

Ambulanspersonalen fann personen kvidande på golvet där personen ska ha svimmat. Men i dokumentationen till sjukhuset skriver ambulanspersonalen att personen ”spelar medvetslös” samt ”kulturell svimning”.

På grund av detta fick personen vänta i en och en halv timme innan denne fick träffa en läkare och det är först då som patienten förs till ett akutrum och en massiv hjärnblödning och ett brustet aneurysm upptäcks.

Personliga värderingar ska inte förekomma

Chefläkare Görel Nergelius på Sahlgrenska berättar att sjukhuset har gjort en lex Maria-anmälan på sig själva efter händelsen, som nu ska utredas av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. 

– Vi kommer göra en intern utredning för att gå igenom alla delar i det här händelseförloppet, och den ska sedan mynna ut i åtgärdsförslag. Sedan kommer IVO att granska vår utredning, säger hon.

Görel Nergelius kan inte förklara vad en ”kulturell svimning” är, men säger att det inte är något vedertaget medicinskt begrepp.

– Jag har aldrig stött på ett sådant uttryck någonsin tidigare. Vad man menar med det får vår utredning visa. Det man kan säga generellt är att personliga värderingar aldrig ska förekomma i medicinsk dokumentation. Det är oprofessionellt, säger hon.  

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/ambulanspersonal-trodde-inte-patient-med-massiv-hjarnblodning

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot