Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Fel med rött ljus för blåljusen

Tid att läsa
1minut
Läst

Fel med rött ljus för blåljusen

27 juli 2018 - 14:32
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

De rödgröna och SD riskerar att få skåningarna att vänta längre tid på ambulansen, skriver flera ledande skånska moderater.

I juni stod ambulanserna i Malmö obemannade under 310 timmar. Enligt Vårdförbundet har situationen aldrig tidigare varit så allvarlig. Personalen har fått ”olidliga arbetsvillkor”. Vad detta betyder för patientsäkerheten är inte utrett, vad som är klart är att krisberedskapen kraftigt har försämrats.

Malmö är ett av Skånes fyra ambulansdistrikt. När uppgifter i början av mandatperioden kom om att den privata vårdgivare som då körde ambulanserna, Falck, hade svårigheter med bemanningen valde Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans med Sverigedemokraterna att ambulanserna skulle återtas i offentlig drift. De trodde att personalsituationen skulle bli bättre, vilket den alltså inte har blivit.

Ambulanssjukvården i Skåne har i flera år drivits både av Region Skåne och av andra vårdgivare. Det har varit en pragmatisk blandmodell, som har gjort det möjligt att prova olika lösningar och att utveckla verksamheten. Helsingborg har fungerat som jämförelsedistrikt, där har regionen kört. I övriga Skåne har privata vårdgivare fått förtroendet. 

Av de utredningar som gjordes inför beslutet 2016 om återtagande av distrikt 1 (Malmö) framkom att distrikt 2 (Lund och Landskrona) var det som fungerade bäst. Privata Samariten Ambulans AB hade mest nöjd personal, korta utryckningstider och låg kostnad per ambulanstimme, samtidigt som kvaliteten var hög. 

Detta var antagligen en orsak till att S då lovade att utvärdera återtagandet av distrikt 1 innan man eventuellt gick vidare med att återta alla distrikt, vilket man ju hade lovat i valrörelsen 2014. Snart visade det sig dock att S inte hade tid med sådant som att inhämta kunskap eller dra lärdomar av verklighet och verksamhet. Ett beslutsförslag om återtagande av distrikt 2 från 2020 var formulerat redan innan distrikt 1 i februari i år hade återgått i egen regi.

Läs mer på: https://www.expressen.se/kvallsposten/debatt-kvp/fel-med-rott-ljus-for-blaljusen/

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot