Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Därför kräver vi två sjuksköterskor i varje ambulans

Tid att läsa
1minut
Läst

Därför kräver vi två sjuksköterskor i varje ambulans

31 maj 2018 - 11:51
Publicerad i
Artikel kategorier: 
2 kommentar/er

Regionpolitikerna i Jönköping har tagit beslut om att nyanställa undersköterskor och ambulanssjukvårdare till ambulansverksamheten i regionen. Vårdförbundet tycker att det är fel väg att gå och att regionen i stället bör prioritera högre medicinsk kompetens i form av fler sjuksköterskor.

För att möta dagens och morgondagens behov av patientsäker vård även i ambulansen måste vi ha mer specialiserad bemanning av ambulanserna – inte tvärtom. Forskningen visar att ju högre kompetens vårdpersonalen har, desto större är chansen till överlevnad. Det finns alltså klara samband mellan hög kompetens och kortare vårdtider och färre vårdskador.

I takt med att antalet ambulansuppdrag ökar och befolkningen blir äldre och sjukare ställs allt högre krav på ambulanssjukvården. Att regionen nu satsar på att anställa andra yrkesgrupper som en kostnadsbesparing är en rejäl tankevurpa.

Ambulanssjukvårdare har lägre utbildningsgrad och lägre lön än sjuksköterskor och blir kanske billigare på kort sikt. Eftersom det idag är svårt att rekrytera och behålla sjuksköterskor – de är en bristvara över hela landet – kan det te sig extra lockande att anställa ambulanssjukvårdare. På sikt vore det dock skadligt för patientsäkerheten att dra ner på kompetensnivån i ambulansen.

Vårdförbundet vänder sig kraftigt emot regionens beslut och kräver att bemanningen med hänsyn till patientsäkerheten bör vara två ambulanssjuksköterskor per ambulans. Regionens beslut är fattat på felaktiga grunder och utan förståelse för ambulansverksamheten. Det verkliga problemet är bristen på bra villkor och god arbetsmiljö för ambulanssjuksköterskor. Deras kompetens går inte att ersätta med andra yrkeskategorier.

Läs mer på: https://www.jp.se/article/debatt-hog-kompetens-livsviktigt-i-ambulansen/

Där är 2 kommentarer

http://ambulansforum.se/node/5153

Lite ironisk när länken ovan handlar om två st spec.ssk som missat en sepsis trots orange triagering av patienten och så kräver Vårdförbundet att man ska ha två spec.ssk för att det ska höja kompetens och minska vårdskador. Bli en trygg ssk som kan arbeta med kollega oavsett titel.

Helt enig med Dig!

Vårdförbundet trampar vatten, en ssk som är seriös och trygg i sin roll, kan utan problem arbeta med en usk/amb,sjv.

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot