Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Larmcentral i egen regi har fördubblat kostnaderna

Tid att läsa
1minut
Läst

Larmcentral i egen regi har fördubblat kostnaderna

28 maj 2018 - 23:51
Publicerad i
Artikel kategorier: 
1 kommentar/er

Efter att Västra Götaland bestämde sig för att själva ta över SOS Alarms ansvar för ambulansprioriteringar från nödnumret 112 har kostnaderna mer än fördubblats. Ordföranden i hälso- och sjukvårdsstyrelsen skyller på tjänstemännen.

Enligt Skaraborgs Läns Tidning får politikerna i hälso- och sjukvårdsstyrelsen svidande kritik av regionens revisorer för hur de förberett ärendet.

För drygt ett år sedan bestämde regionfullmäktige att regionen skulle ta över prioriteringen av ambulansutkörningarna till patienter som ringer 112. Men man har har inte lyckats rekrytera tillräckligt med sjuksköterskor för att klara alla prioriteringar.

Dyrt avtal

I stället har man tvingats skriva ett nytt avtal med SOS Alarm som från och med nästa år får 49 miljoner kronor för dirigering, teknik och support. Totalt kommer verksamheten att kosta 82,5 miljoner kronor.

När SOS Alarm skötte både dirigeringen och prioriteringen kostade verksamheten 33 miljoner kronor. Plötsligt har det alltså blivit 2,5 gånger så dyrt för regionen.

Enligt revisorerna borde hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götaland ha gjort en mer omfattande juridisk och ekonomisk analys av de alternativ som fanns med i utredningen av en egen larmcentral. De borde också ha berett ärendet mer noggrant innan beslut togs i regionfullmäktige, anser de.

Som det nu blivit finns det, enligt revisorerna, en risk för att SOS Alarm har kunnat utnyttja sin monopolställning i förhandlingarna med regionen.

Läs mer på:https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2018/maj/larmcentral-i-egen-regi-har-fordubblat-kostnaderna/

Där är 1 kommentar

Är det därför ambulanser inte längre kommer när man ringer? Förra veckan låg en man på gatan i 1,5 timme när jag kom från jobbet och hade handlat och ambulansen hade inte kommit. Jag blev chockad. Ironiskt nog var det en egen närstående som sedan väntade i lördags i tre timmar på ambulansen. Bra utveckling!

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot