Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Regionen tvingas behålla SOS Alarm

Tid att läsa
1minut
Läst

Regionen tvingas behålla SOS Alarm

08 maj 2018 - 23:06
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Västra Götalandsregionen klagade på SOS Alarms misslyckande med att rekrytera personal. Istället skulle regionen själv ta över verksamheten. Men nu visar det sig att även regionen själv misslyckats med rekryteringen.

Med hjälp av egna sjuksköterskor skulle regionen ta över bedömningar av vårdärenden och prioritering av ambulanser, medan SOS Alarm skulle fortsätta som alarmoperatör.

Anledningen till att regionen skulle ta över var att SOS Alarm hade svårt att rekrytera sjuksköterskor till uppdraget. Men rekryteringen gick inte bättre för regionen själva.

”Rekrytering har inte kunnat ske i den omfattning som man hade planerat, för att från den 1 maj 2018 fullt ut kunna ta ansvar för prioriterings-funktion inom alarmeringstjänsten.” skriver hälso- och sjukvårdsdirektören som nu behöver teckna ett nytt avtal med SOS.

20 heltidsanställda

Sjukvårdens larmcentral är den enhet i regionen som skulle tagit över SOS arbete. Sedan i början av året har de anställt 20 sjuksköterskor på heltid, men det är bara hälften av det som skulle behövas.

– Vi slåss om sjuksköterskorna precis som alla andra, det är inte lätt. När det gäller vår rekrytering handlar det också om att det är en ny tjänst som få vet vad det innebär, säger Mats Kihlgren, områdeschef för Sjukvårdens larmcentral.

I stället för att SOS blir av med uppdraget helt så har ett successivt övertagande påbörjats.

– SOS tar emot larmsamtalen, behöver de sedan en ytterligare bedömning så finns våra sjuksköterskor som back up. Utöver det har våra sköterskor en överblick i det så kallade ”väntrummet” där patienter placeras i väntan på ambulans, där gör våra sköterskor bedömningarna så rätt patienter får ambulans.

När tror ni att ni kommer kunna ta över helt?

– Det vet jag inte, just nu så har vi ett jättebra samarbete och allt som sker görs i dialog med SOS alarm. Vi tror på den här modellen, säger Kihlgren.

Vill ha utbildad vårdpersonal

Eva Arrdal, direktör och enhetschef för enhet utförarstyrning och samordning, menar att diskussionen om att ta över prioriteringsarbetet har pågått i flera år.

– Vi vill att det ska vara sjukvårdsutbildad personal som tar emot och bedömer samtalen, SOS Alarm har själva försökt att rekrytera sjuksköterskor, men inte lyckats. Och nu lyckades vi inte fullt ut heller.

Vet man vad den här övergången kommer att kosta?

– Nej inte fullt ut, just nu så sitter vi ju med ganska många personer anställda och vet inte i vilket omfattning som vi ändå kommer att behöva anlita SOS. Det är sådant vi måste titta på för att presentera på nästa möte.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen kommer att få ett förslag att ta ställning till vid sitt nästa mötet den 22 maj.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/region-behover-teckna-nytt-avtal