Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Förlamad man blev liggande flera dygn vid sin döda hustru

Tid att läsa
2minuter
Läst

Förlamad man blev liggande flera dygn vid sin döda hustru

05 april 2018 - 13:57
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

En förlamad man låg i hemmet utan mat och dryck bredvid sin avlidna hustru i över tre dygn. När hjälpen kom, körde inte ambulansen mannen till sjukhus utan till ett särskilt boende i Skåne. Där avled mannen några dagar senare. Nu riktar Ivo kritik mot både ambulanssjukvården och kommunen för omhändertagandet av mannen.

Av klagomålet framgår att den som anmält händelsen hade försökt nå mannen och hans hustru men inte fått kontakt med paret och ringde därför till polisen efter tre dagar.

Polisen åkte till bostaden och hittade mannen i sängen vid sidan om sin avlidna hustru. Mannen var sedan tidigare förlamad från brösthöjd och neråt, hade lungsjukdomen KOL samt läkemedelsbehandling fyra gånger per dygn. Mannen hade enligt anmälaren legat i sin avföring under tre-fyra dygn utan mat, dryck och läkemedel.

Ambulans tillkallades men ambulanspersonalen konstaterade att mannen var vid ”god vigör” och förde honom till ett särskilt boende där han fick en korttidsplats. Inga mediciner togs med. Dagen efter ringde personalen på boendet och bad anmälaren hämta mannens läkemedel, rullstol och madrass till boendet. Mannens hälsa försämrades och han avled efter två dygn på boendet.

Kritiseras för flera brister

Ambulansbolaget och Region Skåne kritiseras nu av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för bristande informationsöverföring och dokumentation i samband med att mannen kördes till boendet. Flera sjuksköterskor på boendet kritiseras för att de inte kontaktade läkare för bedömning. Mannen avled av hjärtinfarkt och onormal ansamling av vätska i lungorna.

Sjuksköterskorna på boendet uppger till Ivo att de trodde att mannen kom till boendet för att ha någonstans att bo, inte för att han behövde läkarhjälp. Bristerna ledde också till att mannen blev utan de mediciner som hans fru tidigare hade hjälpt honom med.

IVO anser att när åtgärder vidtas utifrån bristfällig information samt en oklar bild över patientens behov, riskeras patientsäkerheten. Även vård- och omsorgsnämnden i Eslöv kritiseras för bristande ledningsansvar. Ivo påminner också nämnden om sitt ansvar att utreda och anmäla händelser enligt lex Maria.

SVT Nyheter Skåne har sökt ambulansbolagets vd samt vård- och omsorgsnämnden ordförande i Eslöv för en kommentar.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/forlamad-man-blev-liggande-flera-dygn-vid-sin-doda-hustru

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot