Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Från död till liv

Tid att läsa
2minuter
Läst

Från död till liv

03 april 2018 - 00:31
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Det är en söndagsmorgon i april och ambulanshelikoptern cirklar ett varv runt den dubbeldäckade bussen som ligger på sidan i diket vid vägen söder om Sveg.

Där finns ett femtiotal skadade ungdomar och ambulanssjuksköterskan Johan Oscarsson vet att några unga redan är döda. När helikoptern landar får Johan ansvar för en svårt skadad 15-årig flicka.
- Hon var egentligen död, berättar Johan.

Bussen har färdats från Boråstrakten och ska till Klövsjö dit skolan under många år åkt med sina elever för att åka skidor. Det här året blir det annorlunda.
- Vi visste att det fanns fem-sex allvarligt skadade ungdomar när vi åkte ner med helikoptern.
Johan är 46 år och bor i Ås med fru och tre barn. Han har lång erfarenhet av akutsjukvård, men händelsen i april 2017 kommer alltid att vara speciell för honom.
- Det känns nästan som att jag fått en extra dotter, säger han om Bella, den svårt skadade flickan.

Två timmars sömn
Johan och hans kollegor har sovit två timmar på natten efter att ha arbetat hela dagen innan med både bilolyckor, hjärtinfarkter och en klätterolycka. Egentligen skulle de gå av sitt pass strax efter att larmet om bussolyckan går. Så blir det inte.
- Först känner man sig onykter när man vaknar, men när man får reda på vad som gäller blir man väldigt pigg av både rädsla och adrenalin. Det håller i sig hela dagen.
När den första trafikanten kom till bussolyckan var Bella medvetslös och andades inte. Trafikanten lyckades med hjärt- och lungräddning få igång andningen. Sedan tog Johan över.
Han berättar att det blev dramatik i helikoptern när hon plötsligt fick problem att andas. Tack vare Johans snabba behandling i helikoptern överlevde hon resan till Östersunds sjukhus.
- Det var väldigt nära. Hade vi inte fått i henne syre så hade det inte gått.

Fjorton ambulanser
Räddningsinsatsen på olycksplatsen är massiv. 14 ambulanser från tre landsting är på plats och flera helikoptrar förutom den som Johan sitter i. Följderna av den fruktansvärda olyckan hade troligen blivit ännu värre om det inte var för att den hände precis i skiftbytet mellan två jourteam då flera stationer kunde skicka två ambulanser.
Bella njuter av att leva och mår bra, berättar Johan som fortfarande har en del kontakt med henne. Hon har gett klartecken till att han berättar för Kyrkbladet om händelsen.
- Hon var och hälsade på mig i höstas. Hon är frisk och glad och går i skolan. Jättehärligt!
Johan berättar om hur mycket sådana här händelser kan betyda i ett arbete som hans.
- När man lyckas vända på det. Istället för att det bara blir död så lyckas men vända det och så blir det liv igen. Det är fantastiskt!

Läs mer på: https://www.svenskakyrkan.se/krokom/fran-dod-till-liv

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot