Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Debatt: ”Ambulans går före polisbil till psykvården”

Tid att läsa
1minut
Läst

Debatt: ”Ambulans går före polisbil till psykvården”

12 mars 2018 - 14:11
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Bland det värsta som kan hända är att en människa beslutar att självmord är den enda vägen som återstår. I många fall hinner dock räddningspersonal fram innan det är för sent. Det som i Sörmland möter den här mycket sjuka och nedstämda personen är ofta en eller flera polispatruller, eventuellt tillsammans med brandkår och ambulans. Det är sedan ofta upp till polisen att göra någon form av bedömning över hur den här människan mår för att kunna besluta om ett eventuellt tvångsomhändertagande. Därefter följer transport, ofta med polisbil, till psykiatrisk akutmottagning. Väl framme där är väntetiden ofta lång innan en första bedömning av vårdpersonal kan göras. Väntetid som tillbringas i ett kalt väntrum, med en polis på varje sida.

Att i blåljusets sken behöva möta polisen – istället för en person med vårdutbildning – kan upplevas hotfullt, men ger även en signal om att psykisk ohälsa är något kriminellt.

Moderaterna vill att Sörmland, liksom flera andra län redan gjort, skall införa en psykiatrisk akutambulans, då det har fungerat mycket bra på de platser där det redan införts. Till skillnad från de existerande mobila teamen skall den psykiatriska ambulansen, liksom den ”vanliga” ambulansen, skickas ut när man ringer 112.

Läs mer på: https://www.sn.se/debatt/ambulans-gar-fore-polisbil-till-psykvarden/

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot