Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Sjukvårdare missade Vivekas stroke efter bilolycka

Tid att läsa
2minuter
Läst

Sjukvårdare missade Vivekas stroke efter bilolycka

27 februari 2018 - 00:21
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

En kvinna som varit med om en bilolycka vid Sjöbo gick förvirrat omkring på olycksplatsen och hade svårt att formulera sig. Ambulansvården valde att inte föra kvinnan till akuten. Senare visade det sig att hon hade fått en stroke.

Enligt beslutet från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ska ambulanssjuksköterskan på olycksplatsen vid flera tillfällen ha frågat kvinnan som just varit med om en bilolycka ifall hon ville följa med till sjukhus för undersökning men hon ska då ha sagt nej.

Ville till bilen

Viveka Wallner berättar att hon minns att hon pratat med ambulanssjukvårdare och att hon mest brydde sig om att ta sig till sin privata bil för att kunna komma hem. I dag inser hon hur illa det var ställt.

– Det var liksom hur mår du? Jag mår ok. Du har inte ont någonstans? Nej, jag har inte ont någonstans. Ja, men då kör vi.

– Jag har blivit bra bemött i övrigt, men ambulanspersonalen... Det är ett stort frågetecken. Varför togs inte jag om hand?

Polisen och räddningstjänsten tyckte däremot att kvinnan verkade förvirrad och hade svårt att finna orden. Polisen gav henne därför skjuts till en vårdcentral i närheten som i sin tur skickade vidare kvinnan till sjukhus. Där visade det sig att hon hade fått en stroke.

IVO kritiserar den ambulansperson som fanns med på platsen och var den som pratade med kvinnan för att inte ha gjort några dokumentationer. Det finns inga journalanteckningar som beskriver vilka undersökningar eller bedömningar som gjorts av sjukvården på plats.

IVO skriver också att vården inte varit omsorgsfull eftersom de missade att kvinnan behövde vård samtidigt som polisen och räddningstjänsten, som saknade sjukvårdsutbildning, uppfattade faran.

Förbättra rutiner

Regionschefen Lucas Johansson på Samariten ambulans AB har tittat på ärendet och förhört sig om vad som har hänt.

– I det här ärendet har man gjort en annan bedömning på plats, något som har lett till att vi har fått kritik. Då har vi fått titta på den kritiken och ta den till oss och se hur vi kan förbättra våra rutiner, eller snarare lyfta fram våra rutiner.

Hör ni av er till kvinnan på något sätt?

– Vi har inget uttalande om vår relation till henne.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/sjukvarden-missade-stroke-det-gjorde-inte-polisen

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot