Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Så ska polis och ambulans samarbeta vid krislägen

Tid att läsa
1minut
Läst

Så ska polis och ambulans samarbeta vid krislägen

10 februari 2018 - 18:46
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Samarbetet mellan polis och ambulanspersonal i Stockholmsområdet har inte fungerat smärtfritt vid våldsamma och hotfulla situationer. Det ska nu förbättras genom en skriftlig rutin som bland annat innebär att polis kan behöva ge viss vård och transportera skadade.

Redan i dag finns det utarbetade rutiner som ambulanspersonal och polis följer vid händelser som har inslag av hot och våld. Men det fungerar inte alltid som det är tänkt. Det har hänt att polis kört skadade direkt till sjukhus utan att ha tillräcklig medicinsk utrustning till hands, eller att ambulanser kommit till platser som inte varit säkra.

För att råda bot på förvirringen har ambulanssjukvården i Stockholms läns landsting och polisen i region Stockholm ingått en överenskommelse där rutinerna finns tydligt nedtecknade i form av en checklista.

Läs mer: "Hur nära ska vi gå?"

Evakuera till säker plats

I stora drag handlar det om att tidigt etablera en gemensam radiokommunikation, där skadeläge och hotbild diskuteras. Om situationen bedöms som farlig kan polis gå in för att ge livräddande åtgärder och därefter evakuera skadade till en säker plats där ambulanspersonal tar över. Som yttersta nödlösning kan polis transportera den skadade hela vägen till sjukhus.

Här är checklistan som polis och ambulans i Stockholm kommit överens om.

Steg 1. Kommunicera med hjälp av RAPS-talgrupp.

Ambulansdirigenten startar upp en gemensam samtalsgrupp i kommunikationssystemet RAKEL. Det gör att polis och ambulans kan diskutera den övergripande lägesbilden, vilka risker som finns samt hur skadeläget ser ut. I kommunikationen ska det tydligt framgå om skadeplatsen bedöms som tillräckligt säker för ambulanspersonalen att arbeta i eller om omlastning ska ske på säker plats.

Läs mer på: https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2018/februari/sa-ska-polis-och-ambulans-samarbeta-vid-krislagen/

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot