Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Riktar kritik mot stora skillnader i ambulanssjukvården

Tid att läsa
1minut
Läst

Riktar kritik mot stora skillnader i ambulanssjukvården

19 januari 2018 - 17:02
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Bristen på nationella kompetensbeskrivningar leder till en ojämlik ambulanssjukvård, anser forskaren Jonas Wihlborg. Med sin avhandling hoppas han inspirera lärosäten och sjukvård att ta gemensamt ansvar för specialistutbildningen till ambulanssjuksköterska.

Det borde finnas en bättre samsyn på vad ambulanssjukvård egentligen är. Ambulanssjuksköterskan Jonas Wihlborg är forskare vid Lunds universitet och hans studier visar att det finns stora variationer på hur lärosäten och landsting och regioner beskriver ambulanssjuksköterskans kompetens. Nästa vecka disputerar han på en avhandling som han hoppas ska bidra till en förbättring.

– Man borde tänka om när det gäller specialistutbildningen till ambulanssjuksköterska. I dag är det helt upp till de elva lärosäten som bedriver utbildningen att bestämma över innehållet och det innebär att det varierar mycket, säger han.

Ingen nationell yrkesbeskrivning

Socialstyrelsen har haft en yrkesbeskrivning för ambulanssjuksköterskor, men har dragit tillbaks den. Den kompetensbeskrivning som finns numera har gjorts av Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor, men den har ingen legal status vare sig på lärosäten eller inom ambulansverksamheten.

Bristen på nationella styrdokument och kompetensbeskrivningar innebär att ambulanssjuksköterskans kompetens även i verksamheterna beskrivs på olika sätt. Ofta framhålls vikten av att rädda liv, men Jonas Wihlborgs studier visar att när erfarna ambulanssjuksköterskor själva reflekterar över sin kompetens framhåller de sådant som kommunikationsförmåga, reflektionsförmåga och förmågan att arbeta i team.

– Intervjuerna visar att arbetet sällan handlar om att rädda liv och att det är viktigare med bra beslut än med snabba beslut. Förmåga att samarbeta i teamet betyder mycket – och kan dessutom vara avgörande när det gäller att rädda liv.

Läs mer påhttps://www.vardfokus.se/webbnyheter/2018/januari/riktar-kritik-mot-stora-skillnader-i-ambulanssjukvard/

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot