Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Larm till fler räddar liv

Tid att läsa
1minut
Läst

Larm till fler räddar liv

07 januari 2018 - 18:56
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Om ambulansvård, räddningstjänst och polis samtidigt får larm vid ett hjärtstopp utanför sjukhus kan fler liv räddas, enligt en svensk studie. Arbetssättet införs nu permanent i Skaraborg.

– Det viktigaste som studien visar är att om olika delar av samhället samarbetar kan de förstärka varandra och leda till att hjälpen kommer fram snabbare och fler liv räddas, säger Ingela Hasselqvist-Ax, anestesisjuksköterska och forskare vid Karolinska institutet.

Hon är en av dem som ligger bakom studien Saving more lives in Sweden, SAMS, en nationell interventionsstudie som publicerades i höstas i Journal of the American Heart Association och där nio svenska län ingick.

I samtliga dessa infördes en rutin där larm om hjärtstopp utanför sjukhus, förutom till ambulanspersonal, skickades ut till räddningstjänst och/eller polis. Syftet var att undersöka om ett samordnat larm kunde förbättra överlevnaden. Data från de län som deltog jämfördes med data från tolv län där larm enbart gick till ambulanspersonal. Studien pågick mellan januari 2012 och december 2014 och totalt ingick 8 600 patienter.

Resultaten visade att när även räddningstjänst och polis larmades, så kortades tiden till påbörjad hjärt-lungräddning eller defibrillering med en minut jämfört med när bara ambulans fick larm. I nästan hälften av fallen var räddningstjänsten på plats före ambulans.

Överlevnaden efter 30 dagar var också högre i interventionslänen, 9,5 procent jämfört med 7,7 procent i övriga län. En siffra som dock var lägre än forskarna hade förväntat sig.
– Vi hade antagit att överlevnaden skulle ligga på 12 procent. En möjlig förklaring är att vi i studien uteslutit så kallade ambulansbevittnade hjärtstopp, alltså patienter som själva larmar när de har symtom men där hjärtstoppen inte inträffar förrän ambulanspersonal redan är på plats eller väldigt nära. Denna grupp, som utgör omkring 20 procent, har en högre överlevnad än andra och att de inte finns med i studien kan dra ner siffrorna, säger Ingela Hasselqvist-Ax.

Läs mer på: https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/01/05/larm-till-fler-raddar-liv/