Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Utmaningarna med oregelbundna arbetstider

Tid att läsa
1minut
Läst

Utmaningarna med oregelbundna arbetstider

05 januari 2018 - 20:30
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Mat och sömn är viktiga faktorer för att hålla prestationsförmågan på topp, men oregelbundna arbetstider kan göra det svårt att se till att kroppen får det den behöver, vid rätt tid och i rätt mängd. I yrken inom ambulans och räddningstjänst, som många gånger handlar om liv och död, är det viktigt att kropp, knopp och kläder samarbetar för så goda förutsättningar som möjligt.

Sömn är ett vanligt problem för många. Speciellt för de som arbetar oregelbundna tider eller har psykiska påfrestningar i sitt yrke som kan göra det svårt att sova. Brist på sömn påverkar minnet, prestations- och koncentrationsförmågan och kan även göra det svårare att hantera känslor. Dessa är alla symptom som kan få allvarliga konsekvenser eftersom de försämrar möjligheterna att göra en fullgod arbetsinsats.

Ett sätt att motverka effekten av sömnvillkoren som oregelbundna arbetstider innebär är att sova en kort stund innan arbetspasset börjar. För dem som har svårt att få en bra långvarig sömn kan powernaps vara ett sätt att kompensera. Men sov aldrig längre än 30 minuter, eller i för nära anslutning till din långa sömn.

Kost är en annan parameter som är avgörande för hur du presterar i jobbet. När energin du får från maten börjar sina så falnar koncentrationsförmågan och det är lättare att begå misstag eller tappa humöret. I värsta fall blir du yr, darrig och knäsvag. Givetvis är dessa symtom något som allvarligt påverkar resultatet av din arbetsinsats.

Det är svårt att ha en bra kosthållning när du jobbar oregelbundna tider, framför allt om arbetspassen innefattar nattetid. Många processer i kroppen, däribland ämnesomsättningen och blodsockernivån, styrs av hormoner som i sin tur styrs av dagsljus. Det innebär att kroppens behov är olika beroende på om det är dag eller natt.

Läs mer på: https://blogg.taiga.se/ambulance-rescue/utmaningarna-med-oregelbundna-arbetstider/

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot