Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Här ska ambulanspersonal förbereda sig för terrordåd

Tid att läsa
1minut
Läst

Här ska ambulanspersonal förbereda sig för terrordåd

26 november 2017 - 20:41
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Nu har landstingets nya träningscenter för ambulans öppnat i Solna. Här ska personalen förbereda sig för svåra situationer som terrordåd och kravaller.

Det nya träningscentret går under det krångliga namnet prehospitalt KTC (kliniskt träningscenter) och ligger vid Solnas ambulansstation i Hagalund. Tidigare har ambulanspersonal kunnat öva i KTC på sjukhus, men i de nya lokalerna ska de komma närmare verklighetens utryckningar.

– Det vi har gjort är att återskapa känslan hur det är när man jobbar där ute. För vi måste öva i den miljön som vi faktiskt verkar i, säger Anna Lundström, chef för prehospitalt KTC.

Ambulanssjuksköterskor ger tummen upp

I lokalerna finns en lägenhet, en utemiljö där filmer projiceras på väggarna och ett akutrum. Rummen kan enkelt ändras för att simulera olika miljöer. Scenarierna kan vara allt från svåra olyckor till terrordåd. I utbildningarna framöver ska även räddningstjänsten och polisen delta, för att förbättra samverkan med dem.

– Det är fantastiskt. Det här är någonting som ambulanssjukvården har behövt under en längre tid, säger ambulanssjuksköterskan Kalle Söllvander.

Saknas krav på utbildningstimmar

Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor ger satsningen tummen upp, men ifrågasätter om det finns pengar och tid nog för att utbilda all personal lika mycket. Två av länets tre ambulansbolag är privata, och i landstingets nuvarande avtal med dem finns inga krav på utbildningstimmar.

– I dag finns det heller ingenting som säger att de ska bedriva sin utbildning på träningscentret, utan de kan fortfarande välja att göra det i egen regi. Då har vi fortfarande ingen sammanhållande utbildning, säger Kalle Söllvander.

Marie Ljungberg Schött (M), landstingsråd med ansvar för akutsjukvården, säger att hon inte delar ambulanssjuksköterskornas oro. Men i värsta fall kan det bli aktuellt att ställa krav på utbildning i framtiden.

– Ambulansbolagen har tjatat på oss att vi ska starta träningscentret, men om den situationen skulle uppstå kommer vi så klart att prata med dem. Vi är på väg in i en ny upphandling och skulle vi se att det här inte fungerar kommer vi självklart ställa den typen av krav, säger Marie Ljungberg Schött.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/har-ska-ambulanspersonal-forbereda-sig-for-terrordad

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot