Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Utbildningsdagar dras in för ambulanssjukvården

Tid att läsa
1minut
Läst

Utbildningsdagar dras in för ambulanssjukvården

19 november 2017 - 19:11
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Region JH ställer in ambulanssjukvårdens utbildningsdagar i hjärt- och lungräddning för barn och halkkörning. Orsaken är det dåliga ekonomiska läget.

I ett facebookinlägg som kommenterats av många och delats drygt hundra gånger tar en anställd upp sparkraven och skriver bland annat:

"Vill du som patient bli vårdad av en ambulanssjuksköterska som inte får upprätthålla sin kompetens på grund av att regionen inte har råd att avsätta några pengar för årlig fortbildning? Du vill väl bli vårdad av personal som kan sin sak och kan framföra en ambulans säkert?!"

Sparbetingen får många upprörda kommentarer i facebooktråden:

"Helt galet! Man tror ju inte att det är sant"

"Men herregud säger jag med! Är det ett tidigt aprilskämt?"

"Är det ens möjligt att ställa in A-HLR repetition? Trodde i min enfald att årlig repetition var /är ett krav?!"

Roger Bergebo, ordförande för Vårdförbundet Jämtland förstår att regionen måste spara pengar men menar att det här är fel väg att gå.

– Då sparar man på patientsäkerheten skulle jag vilja säga. Man biter sig själv i svansen till slut, att man kommer tappa i patientsäkerhet, säger Roger Bergebo.

Enligt Anita Secher, områdeschef på akuten, handlar det visserligen om en besparing, men hon garanterar samtidigt att utbildningarna kommer genomföras på annat vis.

– Att vi har ställt in utbildningen är inte rätt. Det är rätt på så sätt att vi ställer in det här tillfället där vi samlar ihop alla inom ambulanssjukvården. Däremot har de som sköter utbildningarna fått i uppgift att lösa det här så att alla har fått utbildning fram till sommaren nästa år. Det kommer ske på arbetsplatsträffar där vi avsatt tid, det finns utrymme i dem varje månad att lägga in utbildning, säger hon till P4 Jämtland.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=6822347