Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Övar på situation med skolskjutning

Tid att läsa
1minut
Läst

Övar på situation med skolskjutning

01 november 2017 - 18:00
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

På tisdag påbörjas en övningsperiod där både polis, räddningstjänst och ambulans tränar på en omfattande händelse med flera skadade och döda.

– Scenariot är valt för att det passar bra att polisen är med och övar, säger övningsledare Henrik Seger.

Övningen syftar till att se hur väl akut omhändertagande och räddningsinsats fungerar vid en större masskadehändelse, och vad man kan förbättra. Det är första gången som personal från ambulans, polis, räddningstjänst, SOS och svensk luftambulans genomför en gemensam storövning.

– Varje år tränar vi på vissa åtgärder som det krävs en delegering på. I år har ambulans bjudit in andra organisationer för att öva tillsammans, säger Henrik Seger, ambulanssjuksköterska och övergripande övningsledare.

Syftet är att övningen som ska vara så realistiskt som möjligt, vilket innebär att det kommer att smälla inne på räddningstjänstens område i Karlstad.

– Personalen ska gå in och arbeta som de skulle i en verklig situation.

Övningen kommer att upprepas vid tre separata tillfällen där drygt trettio personer övas tillsammans med elva instruktörer och ett 20-tal markörer.

Markörer är personer som agerar utsatta, dessa utgörs av studenter från universitetets sjuksköterskeprogram. Både personernas ålder och lokalen som används passar för det valda scenariot.

– Det kommer att ske i en skolmiljö. På grund av att polisen är med och övar så har vi valt en situation med pågående dödligt våld där gärningsmännen har tagit sig in i en lokal för att skada och döda så många som möjligt.

Utöver markörerna så används ett antal dockor vid övningen vilket ger ett 30-tal skadade. I övningen kommer även polisen att ha ett separat övningsmoment.

Läs mer på: https://www.vf.se/karlstad/ovar-pa-skolskjutningssituation/

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot