Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

SOS Alarm granskas efter flera felprioriteringar

Tid att läsa
1minut
Läst

SOS Alarm granskas efter flera felprioriteringar

29 oktober 2017 - 15:32
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Ivo har utrett tre anmälda fall där SOS Alarm missbedömde symtomen hos allvarligt sjuka personer som ringde för att få hjälp.

En av patienterna var död när ambulansen väl kom fram. Risken för att det ska hända igen bedöms som stor.

Samtliga tre fall har anmälts som lex Maria-ärenden till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Myndigheten tycker att de åtgärder som SOS Alarm har sagt sig vidta för att minimera riskerna för liknande felbedömningar i framtiden är rimliga. Men under hösten kommer Ivo att följa upp åtgärderna för att se att de verkligen genomförs.

Förstod inte allvaret

Ett av fallen handlar om en patient som liggandes på golvet ringde 112 för att få hjälp med en ambulans. Patienten hade kräkts i flera dagar och hade smärtor i såväl ryggen som buken. Under samtalet var patientens andning påverkad.

Men operatören förstod inte hur allvarliga symtomen var och bedömde därför att ambulans inte behövde skickas ut med hög prioritet.

När en SOS-sjuksköterska en halvtimme senare ringde patienten svarade ingen i telefon. Sjuksköterskan avvaktade ytterligare tio minuter, ringde upp igen, men fick inte heller då något svar. När ambulansen väl kom fram till adressen hittades patienten avliden i hemmet.

Kräktes färskt blod

Det andra fallet handlar om en patient som för SOS-operatören uppgav att hen var alkoholist. Patienten hade ont i magen och hade sedan några timmar kräkts färskt blod. Operatören kontrollerade dock inte vitalparametrarna ordentligt utan bedömde att behovet av en ambulans inte var akut.

En sjuksköterska kontaktade patienten 45 minuter senare. Patienten uppgav sig vara kallsvettig och förvirrad och hade kräkts upp stora klumpar med blod. Trots det omprioriterade sjuksköterskan inte ärendet. När väl ambulansen kom fram till patienten bedömdes dock läget som mycket allvarligt. Blodförlusterna var stora och patientens cirkulation påverkad. Hen kördes med högsta prioritet till sjukhuset.

Läs mer på: https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2017/oktober/sos-alarm-granskas-efter-flera-felprioriteringar/

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot