Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Lika ambulanshelikopter – halva kostnaden i Jämtlands län

Tid att läsa
1minut
Läst

Lika ambulanshelikopter – halva kostnaden i Jämtlands län

12 september 2017 - 21:44
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Samma modell av ambulanshelikopter har köpts in till sjukvården i norr, men det är stora skillnader i bemanning och kostnader.

Norrbottens helikopterverksamhet är klart dyrast. Den kostar skattebetalarna ungefär 46 miljoner kronor per år, dubbelt så mycket som i Jämtlands län med 23 miljoner. I Västerbotten landar notan på 32 miljoner, visar P4 Jämtlands sammanställning.

– Som det har varit hittills har det fungerat bra med kompetensen sjuksköterskor i helikoptern, säger Anita Secher, områdeschef för akutvården vid Region Jämtland Härjedalen.

I Norrbotten däremot finns det läkare med på varje uppdrag. En fråga om patientsäkerhet anser narkosläkaren Per Marcusson, som är medicinskt ledningsansvarig för ambulanshelikoptern i Region Norrbotten.

– Det som skiljer är att du som patient kan hamna i en situation där helikoptern kommer och hämtar dig utan att nödvändig kompetens följer med, säger han. 

Förutom att läkarbemanningen kostar mer så har man också ett system med två piloter i Norrbotten som gör att avtalet blir dyrare. 

– Vi är alltid operativa. Vår helikopter är en relativt dyr inrättning och att den skulle stå på marken på grund av att vi inte har utvilad personal känns inte rationellt, säger Per Marcusson.

Den helikopter som har mest flygtimmar är dock den i Region Jämtland Härjedalen. När P4 begär ut siffror på flygtimmar i de nordligaste länen har Jämtland 800 timmar mellan april 2016 och april 2017. Norrbotten ligger sist på 625 timmar.

En orsak är att det är många skadade fjällturister i Jämtland och Härjedalen. Den kostnaden landade förra året på totalt 19 miljoner kronor och det betalar de skadades landsting.

Och trots att Region Jämtland Härjedalen bara har en pilot, ett så kallat en-pilotsystem, så är det sällsynt att helikoptern blir stående på marken.

– Jag har inga exempel på det, säger Anita Secher.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=6770205