Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Ambulanssjuksköterskan: ”Det är vi som fattar besluten”

Tid att läsa
1minut
Läst

Ambulanssjuksköterskan: ”Det är vi som fattar besluten”

30 augusti 2017 - 14:08
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Att gå till jobbet på lätta steg varje dag är inte alla förunnat. Men så är det för Viktoria Johansson, ambulanssjuksköterska i Norrtälje. – När jag går på ett nytt pass, vet jag inte vad som kommer att hända, det gillar jag.

Sammanlagt är de 16 anställda, varav fem kvinnor, på ambulansstationen. Jobbet innebär 24-timmarspass och tjänstgöring varannan helg.

– Klart att det kan vara slitigt efter 23 timmar att vara lika skärpt som när jag gick på, men det funkar. Långa pass ger ledigt i veckorna i stället, säger Viktoria Johansson.

Ambulanstjänst innebär att möta människor i alla skeenden i livet.

– Det är tacksamt. När vi kommer och läget är akut, tas vi oftast emot med öppna armar. Oroliga anhöriga kan lägga över ansvaret på oss, säger hon.

– Att jobba i ambulansen innebär också att vi avslutar varje insats. På avdelning är stressen större och det är svårare att känna att man hinner med, säger Viktoria Johansson.

Valet att satsa på ambulanstjänst kom redan under utbildningen, under några veckors praktik.

– Möjligheten att komma ut, möta människor i hemmet är det bästa, säger Viktoria.

Ofta måste de fatta svåra beslut på egen hand.

– Inne på sjukhuset, på en vanlig avdelning, är det ju lätt att få hjälp när det behövs. När vi är ute är det jag och min kollega som ska fatta besluten.

Egenskaper som behövs är att kunna köra fort, mjukt, säkert och inte ha anlag för åksjuka, anser hon. Om möjligheten att komma hem till folk är ett av glädjeämnena i arbete, så är det ibland också det jobbigaste.

Läs mer på: https://arbetet.se/2017/03/10/ambulanssjukskoterskan-det-ar-vi-som-fattar-besluten/