Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Modern teknik hjälper ambulanspersonalen

Tid att läsa
1minut
Läst

Modern teknik hjälper ambulanspersonalen

23 augusti 2017 - 19:38
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

För ambulanspersonal är det viktigt att hela tiden vara uppdaterad och kunna fatta snabba beslut. All kunskap går inte att ständigt hålla i huvudet. Nu har en hjälp i form av en applikation till mobiltelefonerna tagits fram.

Ambulanspersonal arbetar i en miljö som ständigt förändras när det gäller rutiner och riktlinjer. De har dessutom krav på sig att snabbt kunna fatta beslut när det gäller behandling och läkemedelshantering.

Tidigare har personalen fått hålla tillgodo med en tryckt bok i fickformat som omarbetades och trycktes på nytt vartannat år. Behovet av något man snabbare kunde uppdatera har därför funnits länge.

Torbjörn Bergvall, verksamhetsutvecklare för ambulanssjukvården i Region Örebro län.

– Bakgrunden är att det var svårt att hålla boken uppdaterad- Det var både omständligt och dyrt och när senaste upplagan kom från tryckeriet så kunde det i teorin redan finnas delar som var inaktuella, säger Torbjörn Bergvall, verksamhetsutvecklare för ambulanssjukvården i Region Örebro län.

Uppdateras kontinuerligt

Han har tillsammans med Per Bonerfält, medicinskt ledningsansvarig på USÖ-ambulansen och Jan Arvidsson från ambulansen i Karlskoga tagit fram en applikation till mobiltelefoner med de senaste riktlinjerna för ambulanspersonalen.

Förebilden är en liknande variant som togs fram i region Västernorrland. Systemet sjösattes i en testversion i januari och har sedan den 1 maj använts i skarp drift av ambulanspersonalen i regionen.

Vidareutveckling pågår

Fördelarna är att informationen, som till största delen innehåller det som boken gör, hela tiden är uppdaterad och att man har en sökfunktion. När nya riktlinjer införs får också personalen reda på det via notiser som skickas ut.

Nu håller också applikationen på att utvecklas ytterligare.

– Just nu jobbar vi också med att utveckla en funktion för beräkning av läkemedelsdoser utifrån patientens längd och vikt, säger Torbjörn Bergvall.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/modern-teknik-hjalper-ambulanspersonalen

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot