Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Unik ambulans införs i Hässleholm

Tid att läsa
1minut
Läst

Unik ambulans införs i Hässleholm

06 augusti 2017 - 15:40
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

En ny typ av ambulans specialutrustad med högupplösta kameror har börjat användas i Hässleholm. Vid behandling av strokepatienter skickas bilder via videolänk till en neurologläkare som kan se hur patienten mår och bistå med kompetens, det skriver Kristianstadsbladet.

En av kamerorna i ambulansen registrerar strokepatientens ansikte och skickar bilderna till en neurolog som gör en bedömning av patientens tillstånd. Tidigare har försök gjorts där ambulanspersonalen har beskrivit patientens symptom via telefon. Den metoden visade sig dock vara osäker eftersom många symptom kan vara svåra att tolka och beskriva.

Sjukvårdspersonalen i ambulansen kommer i och med den nya tekniken att kunna göra säkrare bedömningar och fatta snabbare beslut om vilken vård patienten kommer att behöva och vid vilket sjukhus.

– Stroke är det första tillståndet där vi prövar detta. Vi kan då få en bra uppfattning om den tekniska kvaliteten på utrustningen och om den tillåter distansbedömning. Om vi ser att det fungerar bra kan det på sikt bli sådana kameror i alla ambulanser, säger neurologen och överläkaren Magnus Esbjörnsson till Kristianstadsbladet.

Arbetsmetoden möjliggörs av att 4G-tekniken först nu är så pass utbyggd att video kan skickas mellan ambulansen och läkaren på plats i sjukhuset.

– Det finns ingen annan som har gjort detta i Sverige, även väldigt få ställen internationellt där man gjort bedömningar via mobila bredband under färd, säger Magnus Esbjörnsson.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/unik-ambulans-infors-i-hassleholm

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot