Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Starkt team i lasten

Tid att läsa
1minut
Läst

Starkt team i lasten

04 augusti 2017 - 11:58
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Långt från sjukhusets 
resurser har teamet vid ambulans­helikoptern i Östersund ansvar för svårt 
sjuka patienter. Och det är ofta bråttom.

Larmet kommer strax före klockan tolv. En kvinna har ramlat ihop utanför sitt hus med misstänkt hjärtstillestånd. Anhöriga har påbörjat hjärt-lungräddning.

Teamet vid ambulanshelikoptern i Östersund är just på väg för att äta lunch när de får larmet. Snabbt samlar anestesi- och ambulanssjuksköterskan Olof Hernborg, ambulanssjuksköterskan Kristina Edwang och piloten Lars Sundqvist ihop sig och hoppar in i helikoptern. Med en lätt knyck lättar den från marken och flyger ut över Storsjön. Till patienten är det över 30 mil. Flygturen beräknas till drygt 45 minuter.

På gårdsplanen utanför det röda huset blir anhöriga samtidigt avlösta i hjärt-lungräddningen av den lokala räddningstjänsten. Även vägambulansen från Gäddede har åkt på larmet.


Från helikoptern får Olof Hernborg kontakt med sjuksköterskan vid vägambulansen. Tillsammans räknar de minuterna sedan kvinnan föll ihop. För varje minut som går utan fungerande cirkulation försämras prognosen. Om inte hjärtat kommer i gång inom kort finns det risk för att ambulanshelikoptern får vända tillbaka utan patient.


Utanför helikopterfönstret syns vita fläckar av snö på fjället trots att det är en bra bit in på sommaren. Teamet förbereder sig på vad som väntar dem, var och en utifrån sina specifika roller. I helikoptern fungerar Kristina Edwang som co-pilot, utbildad att ta över spakarna om det skulle behövas. På skadeplatsen är hon främst sjuksköterska, men också den som har koll på logistiken. Olof Hernborg är huvudansvarig för patienten. Han tänker ut vad som kommer att behövas i form av medicinsk utrustning, läkemedel och stöd från kollegerna på plats. Piloten Lars Sundqvist håller koll på väderlek, flygförhållanden och säkerheten.


De är specialutbildade och tränade för avancerad vård med enkla medel långt från sjukhusets trygga resurser. Patienter intuberas på plats, de sätter intra­osseösa infarter direkt i benvävnaden på små barn och behandlar allt från septisk chock till svåra benbrott.Läs mer på: https://www.vardfokus.se/tidningen/2017/nr-8-2017-8/starkt--team--i-lasten/

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot