Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Kommunikationsbrister mellan polis och ambulans – nu ska rutinerna förbättras

Tid att läsa
1minut
Läst

Kommunikationsbrister mellan polis och ambulans – nu ska rutinerna förbättras

26 juli 2017 - 15:27
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Kommunikationen mellan polis och ambulanspersonal i Stockholmsområdet har fungerat dåligt vid ett antal allvarliga händelser. Därför pågår nu ett arbete för att förbättra rutinerna.

Två män blev skjutna i Kista den 8 mars i år. Larmet gick ut vid 22-tiden på kvällen och tre timmar senare gjorde ambulanspersonalen på plats en incidentrapport.

I rapporten står bland annat att den person som polisen lagt i sin bil för att köra till sjukhus låg på rygg i baksätet med ofri luftväg, att poliserna var stressade och att det uppstår en hotsituation. I rapporten skriver ambulanspersonalen att det är omöjligt att bedriva vård.

– När ambulanser och akutbil kommer till platsen är polisen på väg därifrån med skadade. Vad jag förstår, jag var själv inte på platsen, så ska en person vara redan vara avtransporterad mot sjukhus. En annan ska ligga i baksätet på en polisbil där patrullen som kör ska ha haft kontakt med ambulanspersonalen men man har ändå valt att köra själv till sjukhus, säger Karl Sölvander, ambulanssjuksköterska och skyddsombud i Stockholms län.

Karl Sölvander ser allvarligt på händelsen, att det var frustrerande för kollegorna men framför allt för de skjutna männen som vården dröjde för.

Han var själv inte på platsen men har pratat med kollegorna som åkte ut på larmet i Kista. Ekot har sökt den aktuella ambulanspersonalen men de har avböjt att kommentera.

Den här händelsen och även tidigare incidenter där kommunikationen mellan polis och ambulanspersonal brustit gör att man nu jobbar med att förbättra samarbetet.

– I dagsläget är det en arbetsgrupp i respektive verksamhet som jobbar för att hitta vilka typer av situationer där vi behöver stärka vårt samarbete och samverkan, säger Peter Nylind, chef för regionledningscentralen i polisregion Stockholm.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6744774

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot