Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Samverkan 112 och Henrik Johansson avslöjar turerna i Skånes ambulansupphandling

Tid att läsa
1minut
Läst

Samverkan 112 och Henrik Johansson avslöjar turerna i Skånes ambulansupphandling

27 juli 2017 - 18:50
Publicerad i
Artikel kategorier: 
0 kommentar/er

Falck Ambulans AB har med en juridisk affärsbyrå som ombud vänt sig till Förvaltningsdomstolen med en begäran om överprövning av den upphandling som Region Skåne gjort avseende ambulanssjukvården i distrikt 4 Skåne.

Det var ambulansbolaget Premedic Östergötland AB (Premedic) som vann upphandlingen i konkurrens med Samariten AB (Samariten) och Falck Ambulans AB (Falck). Nu ska Förvaltningsdomstolen i Malmö pröva om upphandlingen gått rätt till.

Vid inläsningen av den digra luntan av yttranden och svaromål går det inte att ta miste på att Falck känner sig duktigt uppskörtade.

Bland annat så anser Falck att upphandlingen inte följt den nya lagen som reglerar upphandlingar*. Den nya lagen har ersatt en äldre lag** från årskiftet. Det kan anses vara en fullt rimligt synpunkt från Falck, det vill säga att Region Skåne upphandlar i enlighet med gällande lag, vilket i och för sig inte är alldeles säkert då föreskrifter och lagar inte sällan hanteras valhänt av regioner och landsting. Den nya lagen har bland annat skärpt skyldigheten att granska ekonomiska förutsättningar vid upphandlingar, vilket visat sig särskilt nödvändigt i ambulansbranschen efter flera ambulansbolags diverse ekonomiska svårigheter att äga betalningsförmåga och en stor ambulanskonkurs, tragiskt nog i Skåne***.

Det landstingsägda ambulansbolaget AISAB som på monopol opererar i Stockholm hade gått i konkurs för flera år sedan, om inte landstinget sköt till med riskvilliga skattemiljoner. Men det är en annan historia.

Det krävs en nykter och kunskapsmässig kraftuppsträckning bland regioner och landsting som upphandlar ambulanssjukvård. Jag skulle för egen del bli förvånad om inte denna upphandling görs om.

Det vi ser är dåliga upphandlingar, kryddade med än sämre kontraktsuppföljningar. Det förstnämnda påvisas tydligt av alla ärenden vid domstolarna. Nu ännu ett i raden.

Läs mer

 

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot