Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

DEBATT-”Landsting ska inte äga flygplan”

Tid att läsa
2minuter
Läst

DEBATT-”Landsting ska inte äga flygplan”

19 juli 2017 - 20:29
Publicerad i
Artikel kategorier: 
1 kommentar/er

”Att äga ambulansflyg kan inte vara en kärnuppgift för en region eller ett landsting", skriver landstingspolitikerna Birgitta Södertun och Birgitta Nordvall.

År 2015 gick samtliga landsting och regioner med i Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg för att starta upp en verksamhet med ambulansflyg och köpa in sådana för hundratals miljoner kronor. KD i Region Skåne och Västerbottens läns landsting röstade nej till att våra respektive landsting skulle gå med i förbundet. I Västerbotten var vi ensamma om att säga nej, i Skåne hade vi övriga alliansen med oss.

Det fanns många skäl till att vara skeptiska till idén, men i grunden är det hela enkelt: det tillhör inte landstingets kärnuppdrag att äga och driva flygplansverksamhet. Landstingen ska fokusera på det de är bäst på – att bedriva värdig och tillgänglig sjukvård nära medborgaren och att leverera kollektivtrafik som fungerar. Över hela landet ser vi ständigt nya tecken på de växande problemen när det gäller kärnuppgifterna – då är det inte läge att ge sig in i något nytt, dyrt, äventyr.

För sanningen är ju att det redan i dag finns ambulansflyg som fungerar. Landstingen köper tjänster av befintliga marknadsaktörer och patienter och organ transporteras per flyg när så behövs. Att bedriva flygverksamhet är komplext och att det inte är något som man bara börjar med i en handvändning bevisas av de problem som kommunalförbundet har. Trafikstarten var planerad till 2018, men har fått skjutas upp till 2020.

Revisionen pekar på problem i redovisning och intern kontroll. I den gemensamma upphandlingen av flygplan fick man bara in ett anbud, som inte uppfyllde ställda krav. Och nu har Svenskt Ambulansflyg kommit till ägarna och bett om mer pengar. Först skulle man låna max 600 miljoner kronor av regioner och landsting. Det nya beslutet innebär ett tak på 695 miljoner år 2020, efter att man räknat upp taket med 3 procent årligen. 

Det framkommer även att upphandlingsspecifikationen pekar emot att det blir jetplan, snarare än propellerdrivna plan, som köps in. Detta trots att dessa är dubbelt så dyra och dessutom är oekonomiska för flygningar över kortare sträckor. Det är betydligt vanligare att man använder propellerplan inom ambulansflyg.

Läs mer på: https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/07/18/landsting-ska-inte-aga-flygplan/

Där är 1 kommentar

Varför kan inte landstingen äga flygplan? De äger ju vägambulanser och i vissa fall helikoptrar. Spelar ju ingen roll vilket transportsätt det gäller.

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot