Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Larynxmask prehospitalt utreds av Socialstyrelsen

Tid att läsa
2minuter
Läst

Larynxmask prehospitalt utreds av Socialstyrelsen

28 mars 2010 - 18:08
3 kommentar/er

Sedan årsskiftet har sju hjärtstoppspatienter anlänt till Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg med matrester i lungorna efter att ambulanspersonalen har använt en så kallad larynxmask. Nu ska Socialstyrelsen utreda vad som har hänt, skriver Dagens Nyheter.

Efter att sju patienter fått ner maginnehåll i luftvägarna efter att ambulanspersonalen har använt masken och efter minst ett dödsfall som relaterats till samma mask, har nu Socialstyrelsen beslutat sig för att utreda användandet av larynxmasken.

I kombination med Socialstyrelsens utredning kommer SU att bedriva en intern undersökning. Förhoppningen är att de båda utredningarna ska ge svar på följande frågor:
- Ska man använda larynxmask i ambulanser?
- Ska man i ambulans utföra hjärtkompression manuellt eller med hjälp av mekanisk kompression?
- Är de nationella riktlinjerna för behandling av hjärt- och andningsstillestånd i ambulans riskfyllda?
- Har ambulanspersonalen tillräcklig utbildning i att kontrollera att luftvägar hålls fria?

Där är 3 kommentarer

En av frågorna som skall besvaras enl. artikeln är ”Har ambulanspersonalen tillräckligt utbildning i att kontrollera att luftvägar hålls fria?”.

Begreppet "ambulanspersonal" är för ospecifikt. I Sverige kan det idag omfatta samtliga följande kategorier:

- undersköterska

- ambulanssjukvårdare

- sjuksköterska

- sjuksköterska med specialistutbildning inom ambulanssjukvård

- sjuksköterska med annan specialistutbildning t ex IVA eller anestesi

- sjuksköterska med specialistutbildning inom anestesi, delad tjänst på ambulans och anestesi

- sjuksköterska med specialistutbildning inom anestesi, delad tjänst på ambulans och anestesi
vid anestesienhet där larynxmask används dagligen

När fler luftvägshjälpmedel/åtgärder införs i den prehospitala vården måste man ställa sig frågan var man skall lägga ”lägsta nivån” vad gäller utbildning och erfarenhet för att uppnå en hyfsad nivå av patientsäkerhet.

Larynxmasken är oftast lätt att få på plats. Men det krävs viss erfarenhet och vana från för att få en bra placering och snabbt upptäcka när den inte är rätt placerad. Att fortsätta ventilera med en felaktigt placerad larynxmask är helt livsfarligt, precis som vid en felplacerad trakealtub. Att hävda att det är enklare att stroppa ner en larynxmask än att intubera är ett argument som inte håller. Det handlar också om att bedöma placeringen, ventilation samt vidta åtgärder när något krånglar.

En lösning kan vara individuella delegeringar baserade på reell och formell kompetens så att de hjälpmedel/åtgärder som finns att tillgå kan användas på bästa sätt.

Instämmer med föregående talare med ett tillägg.

Inom anestesi används larynxmask på fastande patienter utan aspirationsrisk. Även en rätt nedsatt larynxmask skyddar inte mot aspiration. Så enligt min mening är det ett konstfel att använda larynxmask på högrisk patienter som ett hjärtsopp är.

//Narkos