Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Typ av fordon viktigare än kompetens

Tid att läsa
4minuter
Läst

Typ av fordon viktigare än kompetens

11 september 2010 - 15:36
9 kommentar/er

Trots att intubering ingår i specialistutbildningen i akutsjukvård med inriktning mot ambulanssjukvård får ambulanssjuksköterskor i vissa landsting endast göra det på delegering. I Region Skåne tvingas de dessutom regelbundet avlägga kunskapsprov för att få fortsätta arbeta som ambulanssjuksköterska, skriver Vårdfokus.

Ambulanssjuksköterskor har femton (av sextio) högskolepoäng i akutsjukvård, då får de bland annat lära sig intubera. Ändå kräver en del landsting att de ska göra det på delegering Det finns inget lagstöd för det.
- I Region Skåne måste ambulanssjuksköterskorna varje år skriva ett test för att få använda delegering, läkemedel och en del av utrustningen, berättade ambulanssjuksköterskan Beatrice Zsoka på ett av seminarierna på den just avslutade ambulanskonferensen Flisa i Leksand.
- I vilket annat yrke ska du varje år skriva ett kunskapstest på det du läste på högskolan, frågar Beatrice Zsoka.

Typ av fordon, inte kompetensen, avgör vården
Under sitt framträdande på konferensen berättade hon även att den vård som ges i ambulanserna i Lund inte beror på vilken kompetens sjuksköterskan i ambulansen har, utan på vilken typ av fordon. I Lund finns det tre olika sorters ambulanser: Transportambulanser, som kör på prio 3-uppdrag, akutambulanser, som kör på prioritet 1, 2, och 3, och så en intensivvårdsambulans.

I transportambulansern fick man fram till årsskiftet inte ha några läkemedel och inga patienter som behövde övervakas, i intensivvårdsambulansen förväntas ambulanssjuksköterskan (med specialistutbildning i anestesi, reds anm) kunna hantera till exempel sövning och intubering, kunskap som inte får användas i akutambulanserna.
– På tre dagar kanske jag arbetar i alla de tre olika bilsorterna. Men jag kan ju lika mycket i vilken bil jag än sitter, säger Beatrice Zsoka.

Där är 9 kommentarer

Och man tror att de intuberingar man gör i ambulansssjuksköterskeutbildningen är tillräckliga för att man skall ha komnpetens ? De flesta andra länder kräver årliga test i alla livsuppehållande åtgärder. Sverige är ett U-land även i det här fallet !

Detta handlar om den s.k. formella kompetensen som gör att du kan intubera utan delegering efter specialistexamen som ambulanssjuksköterska. Precis som för den som gått anestesi behöver man självklart fortsatt träning/erfarenhet för att kunna intubera efter examen. Ett bra sätt för att hålla kompetensen tror jag är obligatorisk utbildningstid på anestesiavdelning för både anestesisjuksköterskan och ambulanssjuksköterskan. Ska tillägga att under min ambulansvubb gjorde jag ett 50-tal intuberingar under handledning av främst narkosläkare, en mkt bra erfarenhet..

Arren, hur många veckor var du på opavd och vilka ingrepp var det om du hann med ett 50-tal intubationer på din ambulansvub.

5 veckor inom kortvårdskirurgi. 4-5 opsalar delat på 2 studenter gav ett bra underlag.. som mest 4 intuberingar på samma dag, till skillnad från anestesivubben behöver jag ju inte delta i hela sövningen, jag var ju där för att intubera..

Kul för dig att du fick trycka ner några plaströr i halsen på folk, men i mitt tycke är det bättre att ambulansvubbar ffa lär sig upprätthålla fri luftväg manuellt och lär sig ventilera med mask och blåsa vilket är grunden till all luftvägshantering.

Nu tycker jag väl inte att det bara är "några plaströr", finns en anledning till att dom används. O även om det går att ventilera manuellt även på opsal, är det nog inte många som föredrar det.

Intubering är med viss reservation det bästa sättet att säkra luftvägen på, o du frigör händer till annat. Inom phtls är intubation golden standard, även om det nog väldigt sällan gör nån skillnad mellan liv o död prehospitalt.

Finns väl också en anledning till att anestesisjuksköterskor får jobba på ambulansen?

På operation där jag jobbar extra så är det ffa larynxmask som gäller på elektiva patiener som genomgår rutiningrepp. Intubation görs i regel enbart på akuta ingrepp eller större buk/ryggkirurgi. Visst är intubation golden standard enl phtls, men då ingår anestesifamaka och vad händer då man har slagit ut patientens egenandning och inte kan intubera och ej eller har tillräkliga kunskaper att ventilera pat med revivator. Enbart anestesipersonal skall söva och intubera med farmaka med patienter med egenandning. Och detta gäller ffa inom den prehospitala verksamheten då det är mkt stor skillnad på att göra detta prehospitalt jämfört med inne på en opsal.

Den som har bäst förutsättning för att utföra en åtgärd skall givetvis utföra den, o här har ju ambulanssjuksköterskan inte mkt att sätta emot en erfaren anestesisjuksköterska. Jag har inte koll på läget i sverige, men det är nog inte många organisationer som har möjlighet att söva med läkemedel i ambulansen? Anestesisjuksköterska eller läkare i akutbil/helikopter skulle vara det bästa sättet att utnyttja den kompetensen tror jag. Däremot tror jag att intubation vid hjärtstopp är att föredra framför larynxmask och enda tillfället eg som ambulanssjuksköterskan kan intubera då anestesifarmaka ej behövs.