Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Ambulansutredning i Blekinge klar

Tid att läsa
2minuter
Läst

Ambulansutredning i Blekinge klar

06 oktober 2010 - 09:22
5 kommentar/er

I stället för en ambulans i varje kommun, bör bilarna placeras på tre strategiska platser i länet. Ambulanserna ska bara köra akut sjuka patienter, övriga transporter kan överlåtas åt Blekingetrafiken. Det föreslår den konsult som utrett framtiden för ambulansorganisationen i Landstinget Blekinge.

Hur ska landstinget få en ambulansorganisation som ger god och säker vård åt befolkningen och samtidigt är kostnadseffektiv? Det var för att få svar på den frågan som hälso- och sjukvårdsdirektören Jan-Olof Henriksson i våras anlitade konsulten Jan Bejrum. Nu är hans utredning klar och i dag presenteras den för politiker och tjänstemän på landstinget.

Bara akuta transporter
Ett av huvudproblemen med dagens organisation är, enligt utredaren, att ambulanserna lägger allt för mycket tid på att köra patienter som inte behöver akut vård. Det är resursslöseri att låta högt kvalificerade ambulanssjuksköterskor sköta dessa transporter och medför dessutom att det ofta råder brist på ambulanser till akuta utryckningar. Dessa icke-akuta transporter skulle i stället kunna skötas av någon annan och utredarens förslag är att landstinget handlar upp tjänsten av Blekingetrafiken.

Tre ambulansgarage i länet
I dag finns det minst en ambulans i var och en av länets fem kommuner. Men utredaren menar att det vore mera effektivt att koncentra bilarna till tre ambulansgarage längs med E 22.

Han föreslår att man placerar:

- tre dygnetruntambulanser i Pukavik
- en dygnetrunt- och en dagambulans i Ronneby/Kallinge
- två dygnetruntambulanser i Karlskrona/Jämjö

Med den organisationen skulle ambulansen hinna fram till 90 procent av alla prioritet ett-larm inom 15 minuter. Det är också det mål som den politiska ledningen har fastställt.

Förslag till ny organisation
I december ska landstingsdirektören presentera ett förslag till ny ambulansorganisation för politikerna. Och utredningen blir förstås en viktig utgångspunkt i det arbetet.
- Nu ska vi analysera utredningen och se vad i den som vi kan tänkas förverkliga, säger Jan-Olof Henriksson.

Där är 5 kommentarer

En sådan utredning skulle nog behövas i de flesta länen i Sverige. Att ambulansen endast skall köra akut sjuka patienter borde vara självklart. Som det är nu kör vi ju mycket som inte är akut.

Fel. Många är svårt sjuka, utan att det nödvändigtvis är urakut, vad som nu avses med den termen.

Tja många av de vi kör skulle i alla fall kunna köras in på annat sätt än i en akutambulans.

Problemet är väl att det är svårt att avgöra vilka som ska åka ambulans utan att åka ut och titta på dom. Väl framme så är vi väl många som hellre friar än fäller, och tar med dom till sjukan.

Men om du tycker som du gör är det väl bara att åka därifrån utan patient. Det svåra är väl att neka folk som ringer 112.

Fantastiskt att man i utredningen kommer på att många onödiga transporter borde läggas ut på andra färdmedel/operatörer. - Det upptäckte vi redan på 80-talet men få har gjort något åt det och problemet växer.