Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Ambulansen i Stockholm är en livsfarlig snabbtaxi

Tid att läsa
1minut
Läst

Ambulansen i Stockholm är en livsfarlig snabbtaxi

18 oktober 2010 - 09:27
1 kommentar/er

Ambulanssjukvården i Stockholm är rent ut sagt livsfarlig. Det hävdar flera ledande ambulansföreträdare på DN debatt i dag. Bland annat är överlevnaden för personer som drabbas av hjärtstopp betydligt sämre i Stockholm än i våra nordiska grannländer.

Kompetensen finns hos ambulanspersonalen, likaså viljan att omhänderta patienten på bästa sätt. Problemet i Stockholm är att det saknas strukturerad ledning, ordentlig uppföljning och fungerande stödfunktioner. Detta leder till att en ambulanssjukvård som borde vara i världsklass i stället hamnar ohjälpligt efter jämförbara storstäders organisationer, hävdar debattörerna.

Att den prehospitala vården fungerar professionellt är en förutsättning för att det väl framme på sjukhuset överhuvudtaget ska finnas någon levande patient att behandla. Att då fastna i gamla system och inte hela tiden arbeta för att utvecklas är, när det kommer till ambulans- och akutsjukvård, bokstavligt talat livsfarligt. Det är därför dags att ledningen för Stockholms sjukvård vaknar och tar de problem som finns på allvar, kräver debattörerna.

Hela artikeln finns på:
http://www.dn.se/debatt/ambulansen-i-stockholm-ar-mest-som-en-snabbtaxi-...

Där är 1 kommentar

Har Stockholmsambulansen någonsin haft en fungerande ledning ? Den sk ledningen är och har varit en flumverksamhet sedan 90-talet. Artikeln är helt sanningsenlig. T.o.m. Baltstaterna ligger före Stockholm. Det har aldrig funnits en kompetent ledning i Stockholm och så länge lägsta pris avgör i upphandlingarna får man aldrig kvalitet i verksamheten vilket ex.vis överlevnadsprocenten vid hjärtstopp är ett av flera exempel på. Dessutom har Stockholmspersonalens attitydproblem också en avgörande inverkan eftersom all form av utryckningsverksamhet betraktas som en störning i arbetet och man gör så lite som möjligt. Jfr ex vis TV serien från västkusten med Stockholm och personalens uppträdande och ödmjukhet.