Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Spädbarn i Göteborg fick vänta 55 minuter på ambulans – avled!

Tid att läsa
1minut
Läst

Spädbarn i Göteborg fick vänta 55 minuter på ambulans – avled!

02 december 2010 - 08:53
0 kommentar/er

Ambulanserna räcker inte till och arbetsbelastningen inom ambulanssjukvården är för tuff i Göteborg. Det hävdar både facket, ledningen och personalen på Falck Ambulans men ingen ansvarig verkar bry sig om kritiken för från Sahlgrenska Universitetssjukhuset är det tyst – trots att de är de som ansvarar för hur många ambulanser som skall finnas i Göteborg.

När spädbarnet blev påkört fanns ingen ambulans på Öckerö. Vid 11-tiden i tisdags åkte den med en patient till Sahlgrenska och blev därefter bokad för andra larm. Enligt rutinen skulle då den ambulans som är stationerad i Torslanda ha åkt ut till Öckerö och täckt upp. Men SOS Alarm valde i stället att skicka den till Sahlgrenska för en patienttransport till Kungälvs sjukhus.

Klockan 14 promenerar mamman med sin barnvagn på trottoaren längs Hönövägen när hon mejas ned av en bilist. Samtidigt står regionens ambulanshelikopter för tankning i Skövde.

Kl 14:09 larmas SOS Alarm om olyckan. Omkring 50 minuter senare kommer de två första ambulanserna fram till olycksplatsen. Helikoptern landar ungefär samtidigt på Öckerö.

– Det är klart att det är jätteilla om det tagit så lång tid, säger Bengt Asplén, chef för Ambualarm, en inrättning på Västra Götalandsregionen som hanterar kontakterna mellan SOS Alarm AB och regionens ambulanssjukvård till GP.

Uppdrag Granskning sände igår en större granskning av Falcks verksamhet i Göteborg. Vad som inte tydligt framgick i Uppdrag Granskning var de problem med gränslinjer som finns mellan beställaren SU (som själva också driver en ambulans), SOS Alarm som dirigerar och Falck ambulans som utför all verksamhet i Göteborg utom SU:s egen ambulans. En objektiv granskning skall naturligtvis ske av alla de parter som ingår i en verksamhet.

- Det är dock viktigt att man inte fokuserar granskningen av ambulanssjukvården enbart på enskilda entreprenörer. Man måste också granska de som upphandlar tjänsterna och som bestämmer vilket innehåll ambulanssjukvården ska ha och vad den får kosta. Det vill säga landsting och regioner, säger vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund idag på SVT debatt.

Mer om allt som händer i Göteborg finns på:

http://svt.se/2.147249/agrp_artiklar_-_larmen_som_forsvann?lid=puff_2251027

http://svtdebatt.se/2010/12/vi-valkomnar-en-granskning-av-ambulanssjukva...

http://www.sahlgrenska.se/sv/SU/Omraden/6/Verksamhetsomraden/Ambulanssju...

http://www.falckambulans.se/

Lägg till ny kommentar

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
CAPTCHA
Detta testar att du är en människa och inte en spam-robot