Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

RAS anser att ambulanssjukvården inte ger en lika vård på lika villkor

Tid att läsa
3minuter
Läst

RAS anser att ambulanssjukvården inte ger en lika vård på lika villkor

06 december 2010 - 09:31
8 kommentar/er

Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor välkomnar en granskning av den svenska ambulanssjukvården eftersom en lika vård på lika villkor inte tillgodoses idag.

Anledningerna till olikheterna är flera men den viktigaste faktorn är yrkeskompetensen i dagens svenska ambulanser. Samtliga landsting i Sverige uppfyller Socialstyrelsens krav att minst en legitimerad sjuksköterska skall bemanna varje ambulans medan vissa landsting har aktivt valt att upprätta kravet på minst en specialistutbildad sjuksköterska i varje ambulans. I praktiken innebär detta att det är patientens geografiska placering som avgör vilken kompetens patienten möter. RAS anser att grundkravet bör vara minst en ambulanssjuksköterska i varje ambulans.

Utöver variende kompetens saknar ambulanssjukvården i Sverige nationella behandlingsriktlinjer samt specificerade krav vad gäller utrustning i ambulanserna. Ett konkret exempel är avsaknaden av EKG-utrustning i samtliga dagambulanser i Stockholms läns landsting.

Med de två ovan beskrivna problemområdena önskar RAS en bred och djupare granskning av hela verksamheten. Detta för att uppmärksamma systemfel som till exempel ambulansbrist.

Där är 8 kommentarer

Bra RAS ! Äntligen någon som uppmärksammar problemen ! Ett tips till de som skall utföra granskningen (om det blir någon) är att börja med Stockholm.

Det tråkiga med gemensamma riktlinjer och dyl. är att kravet blir det näst lägsta som blir det giltiga. Detta medför att distrikt där man ligger längre fram backar i sina kompetenskrav eller tänker jag fel // Tomas

Synd att RAS i första hand försöker värna den egna vidareutbildningen och inte va som är bäst för patienten. För att vidareutveckla ambulansen i Sverige bör man följa det som är inriktningen i några län dvs att det skall finnas minst en erfaren narkossjuksköterska i varje akutambulans. Studera tex Gävleborgs riktlinjer och ni kommer att inse vad jag menar! Övriga landet ligger lååååångt efter. Att låsa sig vid att bara ha ambulanssjuksköterskor är ett steg tillbaka. Då kan vi lika gärna satsa på ett paramedicsystem, det blir billigare!

Inte den diskussionen igen...

Anestesisjuksköterskor ska jobba på operation, IVA-sjuksköterskor på IVA, ambulanssjuksköterskor i ambulans osv.

Jag kan då inte se många fördelar med att ha en anestesisköterska istället för en ambulanssköterska i ambulans.

Och vid en förlossning är det bästa en barnmorska! VI kanske ska införa krav på minst en barnmorska i varje ambulans? Nej, ambulans handlar om mångfald, därför ska det vara en ambulanssköterska i ambulansen.

Hej på Er.

Själv tycker jag RAS gör ett bra jobb där man försöker profilera ambulanssjukvård som en egen specialitet.

Jag är själv ambulanssköterska och tycker absolut också att det skall vara just ambulanssköterskor i en ambulans. Med det sagt så kan jag också se fördelar med anestesi utbildad personal. Det finns uppgifter där en sådan man/kvinna kommer göra jobbet bättre än mig. Så är det bara. MEN, jag tycker att det skall finnas ett grundkrav på att man skall vara ambulanssköterska, vill man sedan läsa ytterliggare en vubb så skall man kunna göra det, och då också kunna använda sin kunskaper. Här måste man släppa jantelagen.

Det jag däremot motsätter mig är att man verkar tro att efter färdig anestesiutbildning och utan ambulanserfarenhet skall göra ett riktigt bra jobb prehospitalt. Jag har full förståelse för sjuksköterskor som jobbat x antal år i yrket väljer narkosen före ambulansen, men för alla nya som kommer tycker jag det är viktigt att vi alla har samma grund att stå på dvs ambulansvubben. Jag tror också detta är viktigt för att vi skall kunna skaffa oss en enhetlig profession.

RAS intention är god, men riskerar tyvärr att fungera mindre bra i praktiken, vilket inte gagnar patienten. Att likrikta alla sjuksköterskor - specialistutbildade eller ej - innebär att det blir den sjuksköterska med lägsta formella och reella kompetensen som styr nivån på behandlingsriktlinjerna (se SLAS för mindre lyckat exempel). En enkel lösning är att ambulansläkarna utfärdar generella direktiv efter professionell bedömning av den individuella sjuksköterskans kompetens, olika nivåer typ Gävleborg eller Stockholm.

Ambulanssjukvården måste börja tillvarata varje sjuksköterskas kompetens - för patientens bästa. Självklart ska lägsta krav för anställning vara sjuksköterska med minst 2-3 års klinisk sjukhustjänstgöring inom akutsjukvård innan specialistutbildningen i ambulanssjukvård. Om sedan ambulanssjuksköterskan även har specialistutbildning i anestesisjukvård och klinisk anestesierfarenhet i minst 2-3 år ska denna kompetens självklart användas.

Som det är i dag slösas ofta specialistkompetens bort - vilket inte gynnar patienten eller ambulanssjukvården som riskerar att dräneras på kompetenta specialistsjuksköterskor.