Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Dåligt förankrade EKG stoppar skånska ambulanser

Tid att läsa
1minut
Läst

Dåligt förankrade EKG stoppar skånska ambulanser

14 januari 2011 - 11:25
0 kommentar/er

Region Skåne har i nyligen gått ut med nya direktiv om hur personalen ska hantera patienter med hjärtproblem i transportambulanserna. Om en patient skulle få bröstsmärtor under färd måste ambulansen stanna och utrustningen tas fram från bakre delen i bilen. Sedan ska elektroderna kopplas på, personnumret skrivas in, EKG skickas och därefter måste man koppla ifrån apparaten och lägga tillbaka den innan fortsatt transport kan ske.

Förra året köpte Region Skåne in Life Pack 15 och i somras monterades dessa in i ambulanserna av en underleverantör till den entreprenör som fick uppdraget. Men det har visat sig att installationen inte utfördes på ett fackmannamässigt sätt i några ambulanser. För tolv ambulanser har biltillverkaren i efterhand kunnat konstatera att den tunga utrustningen skruvats upp på en 1,8 millimeter tunn aluminiumplåt som inte är bärande.

De ambulanserna har nu stoppats för akuta utryckningar. De får bara användas för transporter av patienter mellan sjukhus. Och då måste EKG-utrustningen läggas i ett särskilt fack längst bak i bilen.
– Det är ju viktigt att inget ska föras runt löst i ambulansen under färd och det finns en risk vid en kraftig kollision att hela utrustningen på femton kilo lossnar från väggen och ramlar ned på patienten eller träffar våra medarbetare, säger Karl Dingertz, affärsområdeschef på Sirius Humanum till Sydsvenskan.

Sirius ansvarar för tre fjärdedelar av ambulanssjukvården i Skåne. Företaget överväger nu att ställa skadeståndskrav mot Region Skåne. Dessutom funderar företagsledningen på att lämna in en Lex Maria-anmälan, eftersom patienter hade kunnat bli skadade.

Sirius Humanum har krävt att Region Skåne snarast ser till att monteringen görs om.
– Det här är inte bra och bör åtgärdas bums, men det är inte vårt ansvar att göra det, säger Karl Dingertz.

Poul Kongstad är klinikchef på Region Skånes Prehospitala centrum, där ambulanssjukvården ingår, och som har gjort beställningen. Han påpekar att det är leverantören, Medtronic, som inte har skött sitt uppdrag, och att bolaget inte kommer att få betalt förrän arbetet är utfört på ett korrekt sätt.
– Det ska åtgärdas snarast och det ska vara klart inom de närmaste veckorna, säger han.

Falck Ambulans, som kör ambulanserna i Lund och mellersta Skåne, har inte haft samma problem med monteringen i sina fordon