Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

3-åring dog - ambulanssjukvården anmäld för utebliven intubation

Tid att läsa
1minut
Läst

3-åring dog - ambulanssjukvården anmäld för utebliven intubation

18 mars 2011 - 17:30
0 kommentar/er

En treåring ströps av sin hjälm på en förskola i Järbo i förra veckan och nu påstår en anonym sjuksköterska i en anmälan till Socialstyrelsen att barnet kanske kunnat räddas om rätt utrustning och kompetens funnits i ambulansen.

Treåringen fastnade med hjälmens rem under lek i ett träd och treåringen var medvetslös när han togs ner av personalen och inledde hjärt- och lungräddning som de hade utbildats i av ambulanssjukvården. Två ambulanser larmades och när ambulanspersonalen var på plats tog de över hjärt- och lungräddningen. Ambulanspersonalen använda en mask och blåsa för att syresätta treåringen.

Två ambulanser skickades till platsen. Enligt anmälaren lyckades man inte skapa fri luftväg på barnet eftersom ambulanserna i Gävleborg saknar endotrakealtuber för barn och inte heller har rätt maskstorlekar för att ventilera barn.

Anmälaren är också kritisk vad gäller kompetensnivån inom Gävleborgs ambulanssjukvård, och hävdar dessutom att ingen där vågar skriva rapporter om avvikelser.

Treåringen fick ett fullgott omhändertagande av ambulanspersonalen. Det konstaterar ambulanschef Roger Westerlund och överläkare Johnny Hillgren.

- Vi gjorde allt vi kunde för att rädda treåringens liv och hjärt- och lungräddningen fungerade som den skulle under hela vår insats, säger ambulanschef Roger Westerlund.

Under transporten till Gävle sjukhus ville en av ambulanssjuksköterskorna prova att intubera treåringen, dvs sätta in ett plaströr i halsen för att säkra luftvägen. Men ambulanserna är inte utrustade med intuberingsrör för små barn, vilket gjorde att man fortsatte att syresätta med mask och blåsa. På sjukhuset intuberades treåringen.

- Det viktiga under en sådan här insats är att syresättningen fungerar och det har den gjort. Utifrån den information som finns så menar jag att utgången hade varit densamma oavsett om intubering skedde på sjukhuset eller i ambulansen, säger anestesiolog och överläkare Johnny Hillgren.

Fotnot: Gävleborg har tidigare haft akutbilar med anestesisjuksköterskor.