Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Högre och jämnare kvalitet i VG-regionens ambulanssjukvård

Tid att läsa
2minuter
Läst

Högre och jämnare kvalitet i VG-regionens ambulanssjukvård

05 april 2011 - 20:12
0 kommentar/er

Gemensamma riktlinjer och standards ska ge högre och jämnare kvalitet i ambulanssjukvården i Västra Götalandsregionen.

Verksamheten fungerar i huvudsak bra och tillgängligheten för invånarna är generellt sett god. Det konstateras i en utredning om den prehospitala akutsjukvården i Västra Götalandsregionen. Samtidigt föreslås ett antal åtgärder för att nå en högre och jämnare kvalitet i ambulanssjukvården i hela regionen. Syftet är att alla invånare i Västra Götaland ska ha tillgång till lika god ambulanssjukvård oavsett var de bor.

Den medicinska kompetensen i ambulanssjukvården har ökat sedan 2006 med specialistutbildade sjuksköterskor och fler läkare. Ambulanserna har bättre utrustning och utveckling har skett mot vård på rätt nivå. Väntetiderna på ambulans varierar dock i olika områden i Västra Götaland.

Gemensamma riktlinjer

För att få en högre och jämnare kvalitet i ambulanssjukvården föreslås nu gemensamma standards och riktlinjer som ska vara lika för all ambulanssjukvård i regionen. Det gäller bland annat tillgängligheten, personalens kompetens, vilken vård de ger och hur vården ska dokumenteras. Syftet är att alla invånare i Västra Götaland ska ha tillgång till lika god ambulanssjukvård oavsett var man bor. Standarderna ska vara uppnådda, eller överträffade, senast vid årsskiftet 2012/2013.

Högst 20 minuters väntetid

Från det att SOS Alarm tar emot samtalet till dess att ambulansen är på plats ska väntetiden vara högst 20 minuter för 90 procent av invånarna när det gäller prio 1-larm. Idag är siffran 84,5 procent. För nå dit behövs bland annat bättre styrning och dirigering, omlokalisering av ambulanser och eventuellt en utökning med någon eller några ambulanser under vissa tider.

Sjuktransporter som är beställda minst 12 timmar i förväg ska inte vara försenade alls om patienten har bokat en behandling eller undersökning. Om en sjuktransport inte är förbeställd ska transporten ordnas inom två timmar. Här pågår det ett arbete inom ambulansorganisationen för att förbättra servicen.

Likvärdig vård för alla invånare

En viktig förutsättning för att kunna erbjuda alla invånare vård av likvärdig kvalitet är att sjukvårdspersonalen har rätt kompetens och erfarenhet. Fastanställda ambulanssjuksköterskor ska vara vidareutbildade inom antingen ambulanssjukvård, anestesivård, intensivvård eller annan likvärdig utbildning. Samma riktlinjer för vård och behandling ska tillämpas inom hela regionen. Patientens och närståendes uppfattning om kvaliteten i ambulanssjukvården, t ex bemötandet ska följas upp regelbundet genom patientenkäter.

Förstärkt medicinsk samordning

För att förbättra samordningen föreslår utredningen att Västra Götalandsregionen inrättar en tjänst som regionambulansläkare. Dessutom föreslås ett medicinskt råd för ambulansverksamheten. Det ska vara ett samarbets- och samrådsorgan för ambulanssjukvården i Västra Götalandsregionen. Regionambulansläkaren och det medicinska rådet ska tillsammans med andra gemensamma enheter inrymmas i regionens prehospitala och katastrofmedicinska centrum, PKMC.