Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

Fortsatt utveckling av ambulanssjukvården i Kronoberg

Tid att läsa
1minut
Läst

Fortsatt utveckling av ambulanssjukvården i Kronoberg

11 april 2011 - 20:38
0 kommentar/er

De lättvårdsambulanser som infördes 2010 och det utökade samarbete med räddningstjänsterna i länet har gjort att Landstinget Kronobergs akutambulanser kan användas mer effektivt.

Förra året genomfördes drygt 19 000 ambulansuppdrag i och utanför Kronoberg, varav de två lättvårdsambulanserna som togs i drift för ett år sedan stod för 540 uppdrag.

Ambulansverksamheten är idag en gemensam organisation med huvudstationer i Växjö och i Ljungby, därutöver finns det olika typer av ambulanspassning i länet.

De moderna ambulanserna som finns i Kronoberg dirigeras av SOS Alarm enligt direktiv från Landstinget Kronoberg. Direktivet till SOS Alarm är att använda närmaste ambulans, oavsett om det är en akutambulans eller en lättvårdsambulans för akuta livshotande tillstånd. För att dirigera närmast lediga ambulans använder SOS Alarm sitt egna kartstöd där ambulanserna går att följa tack vare GPS-teknik. Det nya sättet att arbeta innebär att ambulanserna sällan finns på en och samma plats utan finns där man bedömer att det för stunden är lämpligast.

I dag finns två så kallade passningsställen, ett i Alvesta och ett på Norremarksområdet i Växjö. I slutet av april 2011 startas ett nytt passningsställe i Lessebo kommun. Vilket innebär att det nu kommer att finnas lämpliga lokaler för ambulanspersonal och fordon i varje kommun.

Fakta:

Akutambulanser
14 stycken dagtid, 9 stycken jourtid.
Besättning, ambulanspersonal (två) varav en ambulanssjuksköterska
Kan liknas vid ett rullande akutvårdsrum
Användas främst vid livshotande tillstånd

Lättvårdsambulanser
Två stycken dagtid
Bemannas av en ambulanssjuksköterska
Kan liknas vid ett rullande vårdrum på vårdavdelning
Har möjlighet att ta fem patienter varav en liggande
Har möjlighet att ge akutsjukvård i väntan på akutambulans

IVPA – Räddningstjänsten
Räddningstjänsterna i Kronoberg har utbildats av Landstinget Kronoberg i att göra en första insats vid akuta hjärtstopp, i väntan på ambulans.
Kan ge syrgas och använda hjärtstartare.