Pensi Rescue Oy produkter PPPress AB RescueSALE

SÄS snålar på ambulansresurserna

Tid att läsa
2minuter
Läst

SÄS snålar på ambulansresurserna

27 april 2011 - 21:38
0 kommentar/er

Budgetmässigt lägger SÄS minst pengar på ambulanssjukvård av de tre likvärdiga sjukhusområdena SÄS, SKAS och Nu-sjukvården. Detta trots att vi har flest invånare, skriver ampulanspersonal i Ulricehamn.

Nästan dagligen får patienter i Ulricehamns kommun som bedömts allvarligt sjuka vänta mer än den utsatta tiden, 20 minuter, på ambulans. I Ulricehamn finns idag en ambulans som skall täcka en av de, till ytan, största kommunerna i Västra Götalandsregionen. Detta innebär att vi inte alltid finns på plats när vi behövs.

Även om ambulanssjukvården idag utför mycket avancerad sjukvård ute på plats så måste många av de allra allvarligast sjuka/skadade patienterna snabbt in till sjukhus. Exempelvis vid hjärtinfarkt och stroke, där man så snabbt som möjligt skall öppna upp de kärl som blivit täta, likson alla typer av kirurgiska åkommor och olyckor som bara kan räddas av en operation.

Vid dessa uppdrag är tiden till sjukhus lika viktig som tiden det tar för ambulansen att nå patienten. Här är patienterna mer utsatta ju längre från sjukhuset de befinner sig. Rimligt vore att ambulansberedskapen upprätthålls i ytterområdena även när närmaste ambulans är upptagen för att på så vis korta insatstiderna för dessa patientgrupper.

I dagsläget finns inte, enligt vår uppfattning, resurser på Södra Älvsborgs Ssukhus för att kunna upprätthålla denna beredskap och nå det nya kravet att 90 procent av befolkningen skall nås av en ambulans inom 20 minuter vid de högst prioriterade larmen (prio 1).

Idag nås 81 procent av befolkningen i hela SÄS-området, men de lokala variationerna är stora. Borås med sina tre ambulanser på kvällar nätter och helger är mycket hårt belastat och möjligheten att täcka upp för andra områden är begränsad.

Tillgängligheten till ambulans sjunker i takt med att belastningen ökar. Orsaken till att belastningen ökar är enligt oss flera. En orsak som tidigare tagits upp i en debattartikel från Borås ambulanspersonal är att ambulanser används till uppdrag som inte har något direkt ambulansbehov. En annan orsak är att vårdplatserna på sjukhusen minskar och följden av det är att fler sjuka befinner sig i hemmet.

Dessa patientgrupper behöver vår hjälp då de på nytt söker vård. Nya arbetsmetoder där ambulanspersonalen tar patienten till rätt nivå inne på sjukhuset, liksom mer avancerad medicinsk vård ute hos patienten, förlänger uppdragstiden för ambulansen. Uppdrag utan medicinskt vårdbehov, som skall utföras av sjuktransportbilar, får utföras av ambulanser på grund av att denna verksamhet inte hinner eller inte finns i tjänst.

Allt detta sammantaget gör att ambulanserna är mer upptagna och att tillgängligheten till ambulanser för akutberedskap minskar. Antalet ambulansuppdrag ökar för varje år och tendensen verkar hålla i sig.

Tyvärr kan inte akuta sjukdomsfall planeras efter tidtabell. Därför måste visst utrymme avsättas för beredskapshållning om man vill kunna nå dem som behöver oss mest inom rimlig tid, och då även dem som bor längre från sjukhusen.

Budgetmässigt lägger SÄS minst pengar på ambulanssjukvård av de tre likvärdiga sjukhusområdena SÄS, SKAS och Nu- sjukvården. Detta trots att vi har flest invånare. SÄS avsätter 325 kronor/invånare mot SKAS 447 kronor/invånare och NU-sjukvården 517 kronor/invånare till ambulanssjukvård. Detta visar sig i antalet ambulanser per område.

SÄS har 15 ambulanser, SKAS 20 ambulanser och Nu-sjukvården 23 ambulanser (källa: Prehospital akutsjukvård i Västra Götalandsregionen 2010, del 1:2 verksamhetsdata 2009).

2009 nåddes drygt 67 procent av befolkningen i Ulricehamns kommun av ambulans inom 20 minuter vid prio 1, detta enligt Västra Götalandsregionens utredning. Vi vill understryka att vi tycker att de nya målen att 90 procent av invånarna skall nås inom 20 minuter är bra, men det skall gälla alla invånare.

Vi undrar nu, hur har ni som styrande politiker i Västra Götalandsregionen tänkt att SÄS skall klara dessa mål? Är ni beredda att göra något åt de olikheter som finns i ambulanstillgången i regionen?

Hur ska ni nå de mål om tillgänglighet som ni själva har beslutat om? Gäller målet alla invånare eller bara dem som redan bor nära ett sjukhus?

Mikael Fransson

Henrik Larsson

Malin Börjesson

Magnus Hagiwara

Fredrik Windell

Rikard Larsson

Jari Bark

Jörgen Setthagen

Anna-Karin Berg

Anna Kängström

Harri Korkeamäki

Åke Danfeldter

ambulanspersonalen i Ulricehamn

Källa: Borås Tidning